Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Zapraszamy do odkrycia pełnego smaku dania – łososia ze szpinakiem i fetą, pieczonego w cieście francuskim. To niezwykła kompozycja ciesząca zarówno oko, jak i podniebienie. Główne składniki, czyli łosoś, szpinak i ser feta tworzą idealne połączenie dla miłośników ryb i zdrowego podejścia do jedzenia. Dodatek ciepłej, rozpływającej się w ustach fety oraz lekko chrupiące ciasto francuskie dopełniają całość. Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim to danie, które może zaskoczyć swoją odmiennością i posmakiem – zapewni prawdziwe doznania kulinarne. Idealne na romantyczną kolację, uroczysty obiad czy spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 – 30dkg świeżego fileta z łososia
  • 20 dkg mrożonego szpinaku
  • 5 – 10 dkg sera feta
  • 1 łyżka śmietany
  • sól,pieprz,gałka muszkatołowa
  • troszkę soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim – jak zrobić?

  1. Na patelnię wrzucić szpinak, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Filet z łososia podzielić na dwa kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić.
  3. Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.
  4. Na środek ciasta dać szpinak, na szpinak dać ser feta, a na ser położyć filet z łososia. Całość zapakować w ciasto. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.
  5. Posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok. 30-40 min.

Słowa kluczowe: łosoś w cieście ze szpinakiem, przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim, łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim, łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim, tarta ze szpinakiem i serem feta kwestia smaku, łosoś szpinak ciasto francuskie, łosoś w cieście francuskim przepis, rolada ze szpinakiem i łososiem w cieście francuskim, kwestia smaku łosoś w cieście francuskim, sos do łososia w cieście francuskim, rolada szpinakowa z łososiem kwestia smaku, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą, ciasto francuskie z łososiem wędzonym i szpinakiem, makaron ze szpinakiem lidl, łosoś zapiekany w cieście francuskim, łosoś pieczony w cieście francuskim, rolada szpinakowa kwestia smaku, ciasto francuskie ze szpinakiem i łososiem, łosoś ze szpinakiem i fetą, łosoś ze szpinakiem kwestia smaku, ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, łosoś w cieście francuskim.

Porady – dodatkowe informacje

Serek feta , zamiast całych plastrów można rozdrobnić, dodać do szpinaku i razem podsmażyć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łosoś z warzywami pieczony w papilotach
Następny przepis: Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode