Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 20 – 30dkg świeżego fileta z łososia
- 20 dkg mrożonego szpinaku
- 5 – 10 dkg sera feta
- 1 łyżka śmietany
- sól,pieprz,gałka muszkatołowa
- troszkę soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim – jak zrobić?
- Na patelnię wrzucić szpinak, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, śmietanę i jeszcze chwilę podsmażyć. Odstawić do wystygnięcia.
- Filet z łososia podzielić na dwa kawałki, skropić sokiem z cytryny i posolić.
- Ciasto francuskie podzielić na dwie części i ponacinać pod ukosem tak jak na zdjęciu.
- Na środek ciasta dać szpinak, na szpinak dać ser feta, a na ser położyć filet z łososia. Całość zapakować w ciasto. Z paseczków ciasta przeplatać warkocz formując kształt ryby.
- Posmarować jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok. 30-40 min.
Słowa kluczowe: łosoś w cieście ze szpinakiem, przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim, łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim, łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim, tarta ze szpinakiem i serem feta kwestia smaku, łosoś szpinak ciasto francuskie, łosoś w cieście francuskim przepis, rolada ze szpinakiem i łososiem w cieście francuskim, kwestia smaku łosoś w cieście francuskim, sos do łososia w cieście francuskim, rolada szpinakowa z łososiem kwestia smaku, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem i fetą, ciasto francuskie z łososiem wędzonym i szpinakiem, makaron ze szpinakiem lidl, łosoś zapiekany w cieście francuskim, łosoś pieczony w cieście francuskim, rolada szpinakowa kwestia smaku, ciasto francuskie ze szpinakiem i łososiem, łosoś ze szpinakiem i fetą, łosoś ze szpinakiem kwestia smaku, ciasto francuskie z łososiem i szpinakiem, łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, łosoś w cieście francuskim.
Porady – dodatkowe informacje
Serek feta , zamiast całych plastrów można rozdrobnić, dodać do szpinaku i razem podsmażyć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łosoś z warzywami pieczony w papilotach
Następny przepis: Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim