Łopatkowe roladki w sosie.
Tym razem proponuję przepis na pyszne, wprost rozpływające się w ustach, roladki z łopatki wieprzowej. To aromatyczne danie stanowi idealny pomysł na niedzielny obiad lub specjalną okazję. Kunszt kulinarny, który zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. To tradycyjna kuchnia polska w najlepszej odsłonie. Składniki jakie potrzebujesz do przygotowania to przede wszystkim łopatka wieprzowa, z której przygotowujemy roladki, czyli zrazy. Ciekawym zwrotem kulinarnym jest zamiana tradycyjnych roladek w roladki łopatkowe, które podane w sosie stanowią danie, które podbije Wasze podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram ładnej łopatki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 4-6 zielonych ogórków
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Szklanka wody
- Sól, pieprz
- mąka, olej do smażenia
- ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gałązka selera naciowego
Łopatkowe roladki w sosie – jak zrobić?
- Łopatkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na plastry o grubości około 1cm. Następnie rozbijamy je delikatnie tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem.
- Paprykę, ogórka bez skórki i cebulę oczyszczamy i kroimy w paski.
- Na każdym kawałku łopatki układamy po kawałku papryki, ogórka i cebuli. Następnie zwijamy roladki i spinamy wykałaczką.
- Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla. Jeśli zostały nam nie wykorzystane warzywa z roladek, również dodajemy do garnka. Dodajemy również 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, gałązkę selera, szklankę wody oraz solimy (około 1 łyżeczka).
- Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przekładamy opieczone roladki do rondla z pomidorami.
- Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż roladki będą miękkie.
- Gdy roladki będą już miękkie, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu.
Słowa kluczowe: zrazy z łopatki wieprzowej, roladki z łopatki wieprzowej, zrazy z łopatki.
Łopatkowe roladki w sosie – dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy świeżej papryki oraz ogórka możemy użyć konserwowych.
Łopatke trzeba dość cienko rozbić wtedy roladki są bardziej kruchsze.
Roladki możemy podawać z ziemniaczkami, frytkami lub tylko surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łopatka ze słoika - domowa konserwa
Następny przepis: Łosoś marynowany