Lody z masłem orzechowym

Lody z masłem orzechowym

Lody z masłem orzechowym to przepis inspirowany amerykańską kuchnią, gdzie masło orzechowe jest bardzo popularne. Ta wyjątkowa, kremowa pochwałka jest nie tylko smaczna, ale również niesamowicie łatwa w przygotowaniu. Idealne na letnie dni, ale także jako deser w mniej słoneczne okresy. Te lody są wspaniałym źródłem białka zrujnowanego dzięki orzechom. Zachowują równocześnie balans między słodkim a słonym smakiem, co zadowoli każde podniebienie. Klasyczne lody waniliowe przechodzą tu prawdziwą metamorfozę. Przepis na domowe lody orzechowe to propozycja dla wszystkich miłośników orzechów i słodkości. To prawdziwie królewski deser!

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 5-6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów

Lody z masłem orzechowym – jak zrobić?

  1. Śmietankę i mleko mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, cały czas miksując, powoli wlewając mleko.
  2. Następnie dodawać do masy po łyżce masła orzechowego.
  3. Gdy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do pojemnika i szczelnie zamknąć wieczko.
  4. Włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem wyjąć na 5-10 minut, aby lody dobrze się nakładały.

Sposób przygotowania lody orzechowe przepis.

Lody z masłem orzechowym – dodatkowe informacje

Dobrze ubita śmietanka powoduje, że lody nie zamarzną na „kamień”, będą puszyste i delikatne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody wodne
Następny przepis: Lody z czerwonej porzeczki na jogurcie naturalnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode