Lody z masłem orzechowym
Lody z masłem orzechowym to przepis inspirowany amerykańską kuchnią, gdzie masło orzechowe jest bardzo popularne. Ta wyjątkowa, kremowa pochwałka jest nie tylko smaczna, ale również niesamowicie łatwa w przygotowaniu. Idealne na letnie dni, ale także jako deser w mniej słoneczne okresy. Te lody są wspaniałym źródłem białka zrujnowanego dzięki orzechom. Zachowują równocześnie balans między słodkim a słonym smakiem, co zadowoli każde podniebienie. Klasyczne lody waniliowe przechodzą tu prawdziwą metamorfozę. Przepis na domowe lody orzechowe to propozycja dla wszystkich miłośników orzechów i słodkości. To prawdziwie królewski deser!
admin
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 5-6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
Lody z masłem orzechowym – jak zrobić?
- Śmietankę i mleko mocno schłodzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę, cały czas miksując, powoli wlewając mleko.
- Następnie dodawać do masy po łyżce masła orzechowego.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, przelać masę do pojemnika i szczelnie zamknąć wieczko.
- Włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem wyjąć na 5-10 minut, aby lody dobrze się nakładały.
Sposób przygotowania lody orzechowe przepis.
Lody z masłem orzechowym – dodatkowe informacje
Dobrze ubita śmietanka powoduje, że lody nie zamarzną na „kamień”, będą puszyste i delikatne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lody wodne
Następny przepis: Lody z czerwonej porzeczki na jogurcie naturalnym