Lody truskawkowe bez jajek
Lody truskawkowe bez jajek to prosty i zdrowy sposób na domowy deser, który ukoi upały w letnie dni. Ta niskokaloryczna przekąska to alternatywa dla tradycyjnych lodów, która zachwyci tych, którzy z różnych powodów unikają jajek w swojej diecie. Nasycone słodkim smakiem dojrzałych truskawek urzeknie miłośników tego owocu. Lekko kremowa konsystencja sprawi, że te lody stają się idealną recepturą na orzeźwiający przysmak. Najważniejsze jednak, że przygotujesz je samodzielnie, eliminując wszelkie niezdrowe dodatki. Przygotuj się na prawdziwe festival truskawkowego smaku bez dodatku jajek!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram truskawek
- 1/2 litra śmietany 30%
- 1/2 litra mleka skondensowanego
Lody truskawkowe bez jajek – jak zrobić?
- Truskawki myję, usuwam szypułki i wrzucam do blendera. Miksuję na mus. Dodaję kremówkę i mleko skondensowane. Wszystko miksuję przez chwilę na gładką masę. Przelewam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na 6-8 godz. Od czasu do czasu mieszam masę łyżką. Gotowe nakładam w salaterki.
xxxx – dodatkowe informacje
Lody truskawkowe bez jajek
Lody najlepiej przemieszać co dwie godziny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lody śmietankowe
Następny przepis: Lody truskawkowo-bananowo-jogurtowe