Lody śmietankowe

Lody śmietankowe

Lody śmietankowe to prawdziwa klasyczna słodycz, która doskonale sprawdza się jako orzeźwiający deser w upalne dni. Samodzielnym wykonaniem tej mrożonej przysmaku zajmie się za nas specjalna maszynka do lodów. Nasz przepis na lody śmietankowe jest prosty i nie wymaga dużo czasu, a efekt końcowy jest naprawdę satysfakcjonujący. Puszyste, kremowe lody o intensywnym smaku śmietanki to coś, co pokochają nie tylko miłośnicy lodów, ale także smakosze szukający delikatnych i subtelnym smaków. Wykorzystując maszynkę do lodów, otrzymamy profesjonalny efekt izby lodowej, bez wysiłku i w domowych warunkach.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 80 gram cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 ml mleka

Lody śmietankowe – jak zrobić?

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na biało.
  2. Mleko i śmietanę zagotować, wyłączyć palnik, wlać łyżkę płynu do żółtek i szybko wymieszać. Po chwili dodać resztę. Całość ponownie przelać do garnuszka, włączyć palnik i mieszać aż zgęstnieje.
  3. Przestudzoną masę schowaj do lodówki. Zimną masę przelej do maszynki do robienia lodów. Lody powinny się kręcić około godziny, następnie w celu formowania gałek można masę dodatkowo schłodzić w zamrażalniku.

Lody śmietankowe – dodatkowe informacje

Jeśli nie macie maszynki do lodów śmietankowych, możecie przygotować je na dwa sposoby. Pierwszy sposób to schłodzenie gotowej mieszanki w zamrażalniku. Co godzinę warto jednak miksować ją na wysokich obrotach, aby pozbyć się kryształków zmrożonej wody. Drugim sposobem jest użycie maszynki do lodów, która zapewni nam idealną konsystencję i gładkość śmietankowych lodów. Niezależnie od wybranej metody, smak tych lodów zawsze będzie niebiański.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody Rafaello
Następny przepis: Lody truskawkowe bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode