Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to propozycja dla tych, którzy cenią sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również naturalne składniki. Ta nieskomplikowana i przyjemna receptura uhonoruje esencję prawdziwej pistacji. Głęboki, intensywny smak oraz gładka, aksamitna konsystencja to wynik starannej selekcji składników. Własnoręczne wykonanie lodów pistacjowych to również idealna okazja, aby zaangażować całą rodzinę i spędzić wspólne chwile w kuchni. Trial and error, które niewątpliwie towarzyszy domowej produkcji lodów, to prawdziwa nauka cierpliwości i sztuki gotowania. Domowe lody pistacjowe to prawdziwe, smakowe bogactwo.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżka likieru amaretto
- 4 krople aromatu migdałowego
Jak zrobić domowe lody pistacjowe
- Do blendera wsypać pistacje, dodać miód, cukier i jogurt i zmiksować.
- Dodać śmietanę, likier i aromat. Jeszcze raz zmiksować i wylać masę do zmrożonej maszynki do lodów. Dalej przestrzegać zaleceń producenta.
- Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
- Bez maszynki: Masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i w czasie procesu mrożenia kilka razy wyjąć i krótko zmiksować.
Pamiętaj, że domowe lody pistacjowe są wyjątkowo smaczne i odświeżające. Możesz je wykorzystać jako doskonałe uzupełnienie deseru lub samodzielne danie.
Lody pistacjowe – dodatkowe informacje
Dla koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego, ja nie dawałam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lody malinowe - trzyskładnikowe
Następny przepis: Lody Rafaello