Lody pistacjowe

Lody pistacjowe

Domowe lody pistacjowe to propozycja dla tych, którzy cenią sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale również naturalne składniki. Ta nieskomplikowana i przyjemna receptura uhonoruje esencję prawdziwej pistacji. Głęboki, intensywny smak oraz gładka, aksamitna konsystencja to wynik starannej selekcji składników. Własnoręczne wykonanie lodów pistacjowych to również idealna okazja, aby zaangażować całą rodzinę i spędzić wspólne chwile w kuchni. Trial and error, które niewątpliwie towarzyszy domowej produkcji lodów, to prawdziwa nauka cierpliwości i sztuki gotowania. Domowe lody pistacjowe to prawdziwe, smakowe bogactwo.

Składniki:

  • 1/2 szklanki wyłuskanych pistacji
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 4 krople aromatu migdałowego

Jak zrobić domowe lody pistacjowe

  1. Do blendera wsypać pistacje, dodać miód, cukier i jogurt i zmiksować.
  2. Dodać śmietanę, likier i aromat. Jeszcze raz zmiksować i wylać masę do zmrożonej maszynki do lodów. Dalej przestrzegać zaleceń producenta.
  3. Gotowe lody przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki.
  4. Bez maszynki: Masę przelać do pojemnika, wstawić do zamrażarki i w czasie procesu mrożenia kilka razy wyjąć i krótko zmiksować.

Pamiętaj, że domowe lody pistacjowe są wyjątkowo smaczne i odświeżające. Możesz je wykorzystać jako doskonałe uzupełnienie deseru lub samodzielne danie.

Lody pistacjowe – dodatkowe informacje

Dla koloru można dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego, ja nie dawałam.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody malinowe - trzyskładnikowe
Następny przepis: Lody Rafaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode