Lody karmelowe
Słodkie, kremowe i jednocześnie zdecydowane w smaku – przedstawiamy przepis na domowe lody karmelowe. Ta rozpływająca się w ustach uczta jest idealna dla wszystkich wielbicieli lodów o intensywnych smakach. Wykonanie tych przepysznych lodów w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Z kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni, stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Domowe lody karmelowe są idealne na upalne dni, jako doskonały deser po kolacji, a także jako specjalny przysmak na spotkanie z przyjaciółmi. Te lody to doskonała alternatywa dla sklepowych, pełnych sztucznych dodatków. Przygotuj się na kuszący smak domowych lodów karmelowych!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 400 g śmietanki 30%
- 200 g mleczka zagęszczonego słodzonego o smaku karmelu
- 200 g sera z wiaderka jak na sernik np. President, Piątnica
- Ziarnka prawdziwej wanilii opcjonalnie
Lody karmelowe – jak zrobić?
- Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Serek i mleczko miksujemy na gładką masę (opcjonalnie dodajemy wanilię) za pomocą szpatułki łączymy obydwie masy i przekładamy do foremki. Mrozimy przez około 3 godziny.
Słowa kluczowe: lody karmelowe, przepis
Lody karmelowe – dodatkowe informacje
Możemy użyć różne smaki mleczka, naturalne lub kakaowe – ja wybrałam karmelowe.