Lody karmelowe

Lody karmelowe

Słodkie, kremowe i jednocześnie zdecydowane w smaku – przedstawiamy przepis na domowe lody karmelowe. Ta rozpływająca się w ustach uczta jest idealna dla wszystkich wielbicieli lodów o intensywnych smakach. Wykonanie tych przepysznych lodów w domu jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Z kilku podstawowych składników, które prawdopodobnie już masz w swojej kuchni, stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Domowe lody karmelowe są idealne na upalne dni, jako doskonały deser po kolacji, a także jako specjalny przysmak na spotkanie z przyjaciółmi. Te lody to doskonała alternatywa dla sklepowych, pełnych sztucznych dodatków. Przygotuj się na kuszący smak domowych lodów karmelowych!

Składniki:

  • 400 g śmietanki 30%
  • 200 g mleczka zagęszczonego słodzonego o smaku karmelu
  • 200 g sera z wiaderka jak na sernik np. President, Piątnica
  • Ziarnka prawdziwej wanilii opcjonalnie

Lody karmelowe – jak zrobić?

  1. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Serek i mleczko miksujemy na gładką masę (opcjonalnie dodajemy wanilię) za pomocą szpatułki łączymy obydwie masy i przekładamy do foremki. Mrozimy przez około 3 godziny.

Słowa kluczowe: lody karmelowe, przepis

Lody karmelowe – dodatkowe informacje

Możemy użyć różne smaki mleczka, naturalne lub kakaowe – ja wybrałam karmelowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lody kalafiorowe
Następny przepis: Lody malinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode