Lilie z masy cukrowej

Lilie z masy cukrowej

Tort ozdobiony liliami z masy cukrowej to prawdziwe mistrzostwo w dziedzinie cukiernictwa. Delikatne i oszałamiająco realistyczne kwiaty dodają deserowi niepowtarzalnej elegancji i uroku. Ich wykonanie może wydawać się nieco skomplikowane, ale za pomocą odpowiednich narzędzi, cierpliwości i naszego szczegółowego przepisu, każdy miłośnik słodkości poradzi sobie z tym zadaniem. Lilie z masy cukrowej to idealna dekoracja na torty weselne, na chrzciny, komunie, ale także urodziny czy ważne rocznice. Wprowadź do swojej kuchni odrobinę magii i zaskocz bliskich swoim cukierniczym talentem.

Składniki:

  • 800g cukru pudru
  • 100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
  • DODATKOWO:
  • barwniki spożywcze w proszku
  • spirytus
  • klej spożywczy lub gęsty lukier lub miód (Ja używam miodu do klejenia takiej masy).

Lilie z masy cukrowej – jak zrobić?

  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
  2. Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
  3. Masę rozwałkuj niezbyt cienko, lekko podsypując mąką ziemniaczaną.
    Jeżeli nie masz wykrawaczki możesz wcześniej narysować szablon na tekturze i wyciąć radełkiem lub nożem.

Porady – Lilie z masy cukrowej – dodatkowe informacje

Lilie maluję barwnikami sypkimi za pomocą pędzelka w połączeniu odrobiny barwnika ze spirytusem. Można także zabarwić gotową masę i wtedy robić z niej kwiatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Likier z kukułek domowej roboty
Następny przepis: Limoncello kremowe - crema di limoncello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode