LIKIER NALEWKA KOKOSOWA
Zapraszam do odkrycia przepisu na niesamowitą i smakowitą nalewkę kokosową bez mleka. Ta egzotyczna nalewka o kremowym smaku i delikatnym aromacie, to prawdziwa gratka dla miłośników nietypowych trunków. Bez mleka, ale pełna intensywnego kokosowego smaku, która zaskoczy i uwiedzie was już od pierwszego łyka. Idealna do degustacji w ciepłe letnie wieczory, ale też jako dodatek do deserów czy kaw. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy na pewno przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania. Nie czekajcie więc dłużej. Zaskoczcie siebie i swoich bliskich smakiem tej wyjątkowej nalewki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 litra wódki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 20 dag wiórek kokosowych
Likier nalewka kokosowa – jak zrobić?
- Wiórka kokosowe wsypujemy najlepiej do jakiegoś słoja i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 4 dni. Po tym czasie w malakserze miksujemy te wiórka, mleko słodzone, niesłodzone i mleczko kokosowe. Musimy to robić partiami. Gdy już zmiksujemy przelewamy do garnka i delikatnie podgrzewamy ale nie gotujemy. Teraz musimy przecedzić przez gęste sitko lub gazę. I sam płyn kokosowy wlewamy do butelki. Pozostałe wiórki nie pozbywamy się, możemy je wykorzystać do czegoś innego np. do masy. Likier kokosowy musi jeszcze pobyć w lodówce ok 3 dni, aby się wyklarował.
LIKIER NALEWKA KOKOSOWA – dodatkowe informacje
Wiórka, które nam zostaną ja wykorzystałam do zrobienia masy kokosowej do ciasta.