Likier mleczny z limonką i cytrynami
Delikatny, kremowy a jednocześnie kwaskowy – taki właśnie jest likier mleczny z limonką i cytrynami z naszego przepisu. Jego subtelną słodycz idealnie kontrastuje z lekką goryczką cytrusów, co czyni go niezwykle orzeźwiającym. Idealny na popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi, jako dodatek do deserów lub na kolację we dwoje. Ta prostota, która zaskakuje głębią smaku, sprawia, że jest to likier doskonały na każdą okazję. Bez względu na to, czy jesteś amatorem, czy doświadczonym smakoszem, ten likier mleczny z limonką i cytrynami z pewnością podbije Twoje podniebienie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 ml alkoholu
- limonka
- 3 cytryny
- 500 ml mleka
- 300gr cukru
Likier mleczny z limonką i cytrynami – jak zrobić?
- Limonkę i cytryny obrać (najlepiej obieraczką, bez białej skórki). Skórki wrzucić do słoja, zalać spirytusem i odstawić na 3 dni.
-
Po trzech dniach, zagotować mleko z cukrem, wystudzić.
Ze spirytusu wyjąć skórki cytryn i limonki, do alkoholu dolać wystudzone mleko i wszystko razem wymieszać. Tak sporządzony likier wlać do butelki. Można spożywać zaraz po wystudzeniu.
Słowa kluczowe: likier mleczny, przepis
Likier mleczny z limonką i cytrynami – dodatkowe informacje
Przechowujemy w lodówce
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Likier malinowy na zdrowie
Następny przepis: Likier o smaku cappuccino