Likier kokosowy a’la Malibu
Likier Kokosowy a’la Malibu to pyszny, domowy napój, którym możesz zaskoczyć swoich gości. Wykonanie go jest łatwe i przyjemne, a efekt końcowy na pewno przewyższy twoje oczekiwania. W koktajlach czy jako dodatek do deserów, jego egzotyczny smak przeniesie Cię wprost na białe, piaszczyste plaże Karaibów. Głównym składnikiem tego likieru jest oczywiście mleczko kokosowe, które nadaje mu unikalnego, słodkiego smaku i aromatu. Zrób sobie i bliskim małe, słodkie coś – domowe Malibu z mleczkiem kokosowym. Niezależnie, czy jesteś wielbicielem alkoholu, czy po prostu szukasz czegoś innego, ten przepis na pewno ci się spodoba.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 gramów wiórek kokosowych
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 500 ml wódki
- 3 łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
Likier kokosowy a’la Malibu – jak zrobić?
- Do dużego naczynia z pokrywką (najlepszy słoik) wsyp wiórki, zalej je wódką i esencją waniliową.
- Odstaw słoik na jeden tydzień – codziennie nim wstrząsając (robiłam dwa razy dziennie).
- Po 7 dniach przecedź mieszankę przez sito* i dodaj do płynu oba skondensowane mleka oraz mleko kokosowe.
- Przelej likier do butelek i przechowuj w lodówce.
xxxx – dodatkowe informacje
Malibu z mleczkiem kokosowym
* wiórki możesz wykorzystać do deserów.