likier kokosowy
Likier kokosowy to wyjątkowy trunek, który swoją egzotyczną nutą potrafi przenieść nas myślami prosto na błogie plaże tropikalnych wysp. Do jego przygotowania nie wymagany jest duży wkład pracy ani skomplikowanych składników – głównym z nich jest oczywiście kokos. Niezależnie od okazji, może stanowić idealny dodatek do deserów, koktajli albo po prostu po obiedzie jako małe co nieco. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na ten pyszny trunek. Jeżeli kochacie smak kokosów, z pewnością przypadnie Wam on do gustu! Likier kokosowy z Biedronki to dobry wybór. Można jednak zrobić go samodzielnie, po przystępnej cenie i z gwarancją braku konserwantów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 gram wiórków kokosowych
- 250 ml spirytusu
- 100 ml czystej wódki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Likier kokosowy – jak zrobić?
-
1.
Wiórki wsypujemy do litrowego słoika, zalewamy wódką i spirytusem, wsadzamy do lodówki na 10 dni. Dobrze by było codziennie potrząsać słoikiem, ale jak będziemy sobie o tym przypominali co drugi dzień, to też nic złego się nie stanie. Po 10 dniach dokładnie odcedzamy wiórki z alkoholu, robiłam to przez gazę, można je też przecedzić przez bardzo gęste sitko. Do przecedzonego alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone, mieszamy i przelewamy do butelek.
likier kokosowy – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie likiery, może dać obydwie puszki mleka słodzonego.
Wiórki możemy wykorzystać do różnych wypieków, takich jak muffiny, kokosanki lub masa do tortu.