LIKIER KOKOSOWY
Gdy myślimy o tropikalnych rajach, często wyobrażamy sobie drzewa pełne puszystych zielonych palm i smacznych orzechów kokosowych. Teraz dzięki naszemu przepisowi na Likier Kokosowy, możemy przenieść tę egzotyczną atmosferę prosto do naszego domu. Ten łatwy do przygotowania trunek, na bazie esencji kokosowej i słodkawego mleka kokosowego, stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Doskonały do podania gościom, jako dodatek do deserów lub pogłębienie smaku koktajli. Dlatego serdecznie zapraszamy do odkrycia prawdziwej magii tropików w kieliszku. Zaskoczcie siebie i swoich gości tym wyjątkowym likierem kokosowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 5 szklanek cukru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 100 ml śmietanki do kawy
- 2 puszki mleka kokosowego po 400 ml
- 1 i 1/2 szklanki spirytusu 96%
Likier kokosowy – jak zrobić?
- Zagotować wodę w garnku, dodać cukier i wiórki kokosowe. Mieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Dodać mleko, mleko kokosowe oraz śmietankę. Ponownie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Zdjąć z ognia, przestudzić i przelać przez gęste sito. Wiórki kokosowe można zachować np. do ciasta.
- Do schłodzonego wywaru mlecznego małymi porcjami wlewać spirytus, dokładnie mieszając. Przelać do butelek i wstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce.
LIKIER KOKOSOWY – dodatkowe informacje
Zamiast wody można dodać 2 szklanki mleka kokosowego.