Likier bananowy

Likier bananowy

Zapraszam na kuszącą podróż kulinarnej fantazji, która zaskoczy niejednego smakosza mocnych trunków. Dziś mam dla państwa przepis na coś wyjątkowego – likier bananowy. To niepowtarzalne połączenie słodkości owocu i ciężkiego ciepła alkoholu to idealne rozwiązanie na wieczór przy ognisku czy spotkania z przyjaciółmi. Korzystając z prostych składników, stworzymy likier, który nie tylko podbije nasze kubki smakowe, ale również będzie stanowił pamiątkę pięknych chwil spędzonych na jego przygotowywaniu. Przygotujcie się na powalającą przygodę z likierem bananowym według tego zapierającego dech w piersiach przepisu!

Składniki:

  • 4 banany
  • 3 krople ekstraktu waniliowego (opcjonalne)
  • 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • 400 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
  • 0,5 l wódki

Likier bananowy – jak zrobić?

  1. Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie uważać, aby się nie zważyło).
    Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!

Likier bananowy – dodatkowe informacje

Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego jeśli nie planujecie dużego zużycia likieru bananowego przepisu, przygotujcie go z połowy podanych proporcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Likier a'la Baileys
Następny przepis: Likier czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode