Likier bananowy
Zapraszam na kuszącą podróż kulinarnej fantazji, która zaskoczy niejednego smakosza mocnych trunków. Dziś mam dla państwa przepis na coś wyjątkowego – likier bananowy. To niepowtarzalne połączenie słodkości owocu i ciężkiego ciepła alkoholu to idealne rozwiązanie na wieczór przy ognisku czy spotkania z przyjaciółmi. Korzystając z prostych składników, stworzymy likier, który nie tylko podbije nasze kubki smakowe, ale również będzie stanowił pamiątkę pięknych chwil spędzonych na jego przygotowywaniu. Przygotujcie się na powalającą przygodę z likierem bananowym według tego zapierającego dech w piersiach przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 banany
- 3 krople ekstraktu waniliowego (opcjonalne)
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- 400 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
- 0,5 l wódki
Likier bananowy – jak zrobić?
-
Banany obieramy i miksujemy na gładką masę. Żółtka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy banany i ekstrakt waniliowy. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie bardzo powoli ciągle mieszając dodajemy wódkę ( musicie uważać, aby się nie zważyło).
Likier bananowy możecie przecedzić przez gęste sito, lub gazę a następnie rozlać do butelek. Smacznego!
Likier bananowy – dodatkowe informacje
Likier bananowy możecie przechowywać w lodówce do 2 tygodni, dlatego jeśli nie planujecie dużego zużycia likieru bananowego przepisu, przygotujcie go z połowy podanych proporcji.