Likier a’la Baileys
Ciekawe połączenie słodkiej śmietanki, aromatycznej kawy i mocnego alkoholu sprawia, że każda gwiazdka staje się wyjątkowa. To doskonały dodatek do letnich i zimowych deserów. Likier a’la Baileys to przepis na domowy napój alkoholowy o wyjątkowo miękkim i kremowym smaku. Wydobywający się z niego zapach ziaren kawy, połączony z delikatnym śladem alkoholu i nutą słodyczy, tworzy niezapomnianą symfonię dla zmysłów. Cudowny smak owego likieru zdecydowanie zachwyci zarówno miłośników słodkiego trunku, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z baileys. Spróbuj przygotować go samodzielnie w domowej kuchni – prestiż i satysfakcja gwarantowane.
Piotr Zieliński
Składniki:
- puszka gotowej masy krówkowej – 400g
- 0,5 l śmietany kremówki – 30%
- 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 l wódki
Likier a’la baileys – jak zrobić?
-
1. Kawę przygotować w niewielkiej ilości wody. Masę krówkową wyłożyć do garnka lub wysokiej miski, wlać przygotowaną kawę i przy użyciu blendera połączyć dokładnie oba składniki.
-
2. Następnie dodać śmietanę i alkohol, całość wymieszać. Tak przygotowany likier przelać do butelek i odstawić na min 4-5 dni do lodówki do przegryzienia. Smacznego
xxxx – dodatkowe informacje
Likier a’la Baileys można przygotować również na whisky – będzie wtedy bardziej przypominał oryginał. Masę krówkową można samemu zrobić w domu, wystarczy gotować puszkę mleka skondensowanego około 2,5-3h, tak aby puszka była cały czas zanurzona w wodzie.