Letnie orzeźwienie
Letnie orzeźwienie to idealne ciasto na upalne, letnie dni. W swojej prostocie kryje wiele niuansów smaku, które zaskakują i dają na chwilę ulgę od skwaru. Domowy przepis na to ciasto to połączenie najlepszych owoców sezonu z delikatnym i lekkim ciastem. Nie wymaga użycia pieca, dzięki czemu nawet w najgorętsze dni nie musimy obawiać się dodatkowego źródła upału w kuchni. Letnie orzeźwienie to nie tylko smaczny, ale też zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To prawdziwy rarytas dla miłośników słodko-kwaśnych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki letniej wody przegotowanej
- Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek (najlepiej takie które mają mało soku)
- 2 galaretki cytrynowe
- Pianka:
- 500 ml śmietany słodkiej 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 łyżki żelatyny (rozrabiamy w 1/3 szklanki gorącej wody)
- Dodatkowo:
- 2 galaretki pomarańczowe
- Poncz: herbata z cytryną i dwoma łyżeczkami cukru
- Wymiary brytfanki 23×32
„Letnie orzeźwienie” – jak zrobić?
-
1.
Masa jabłkowa:
jabłka obieramy ze skórki, kroimy na drobno, (gniazda nasienne odrzucamy), na dno garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojone jabłka, prażymy aż powstanie jednolita masa i nie będzie dużych kawałków. Do gorących jabłek dodajemy dwie galaretki cytrynowe, w proszku, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawimy do wystygnięcia, tak by lekko stężały. (Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, to można dodać 4 łyżki cukru) -
2.
W osobnej miseczce rozrabiamy dwie galaretki cytrynowe w dwóch szklankach wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. -
3.
W kolejnej miseczce rozrabiamy dwie galaretki pomarańczowe w 500 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. -
4.
Śmietanę chłodzimy w lodówce, aby dobrze się ubiła. -
5.
Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie wsypać cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając, kolejno dodać żółtka, dalej ubijamy i na koniec dodajemy wodę i olej oraz na sam koniec ubijania wsypujemy mąkę z proszkiem, całość mieszamy łyżką, bądź mikserem a najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na brytfankę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 -35 minut. -
6.
Z wystudzonego biszkoptu ścinamy wierzchnią warstwę i nasączamy wystudzoną herbatą. Na biszkopt wykładamy tężejące jabłka. Wstawiamy do lodówki, a w tym czasie robimy piankę cytrynową. Zimne śmietany wlewamy do wysokiego naczynia/miski i ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru pudru i dalej ubijamy, na sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i wystudzoną żelatynę, jeszcze chwilę miksujemy, aby dobrze wszystkie składniki się połączyły. Piankę cytrynową wykładamy na masę jabłkową. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, wyjmujemy i zalewamy tężejącą galaretką pomarańczową. Ciasto jest gotowe, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie masy są dobrze zastygnięte. Smacznego!
Letnie orzeźwienie – dodatkowe informacje
W czas przygotowania wliczony jest czas zastygania galaretek. Do jabłek nie dodawałam cukru ponieważ chciałam aby ciasto było bardziej rześkie/ kwaskowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka
Następny przepis: Likier Baileys