Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka

Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka

Czy jest coś lepszego na upalne, letnie dni niż niesamowicie odświeżająca i pełna witamin zupa? Prezentujemy przepis na letnią zupę z młodych buraczków, inaczej zwaną botwinką. Ta pożywiająca zupa stanowi doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych, a jej intensywny, różowy kolor zachęca do jedzenia. Jest lekka i orzeźwiająca, a jej jednym z głównych składników są młode buraczki. Czy to zupa buraczkowa z młodych buraczków czy zupa z młodej botwiny to wszystko jedno, zupa z botwiny i buraków lub zupa z młodych buraków stanowi wyjadacza sezonowych warzyw.

Składniki:

  • 370 g świeżej botwinki: buraczki wraz z liśćmi
  • sól, biały pieprz, sok z cytryny – do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki masła
  • zielony koperek
  • Zaprawka:
  • 2 czubate łyżki niezbyt kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej

Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka – jak zrobić?

  1. młoda botwinka
    1.
    Buraczki razem z liśćmi myjemy dokładnie.
  2. botwinka w garnku z wodą
    2.
    Kroimy drobno, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Dodajemy masło.
  3. zaprawka do botwinki
    3.
    Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie mieszamy. Wlewamy nieco gorącej zupy, aby nie porobiły się grudki. Zaprawkę wlewamy do zupy. Krótko zagotowujemy.
  4. koperek wyhodowany na balkonie
    4.
    Na końcu do zupy dodajemy posiekany koperek.
  5. zupa z młodych buraczków
    5.
    Zupę podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami.
  6. zupa z młodych buraczków
    6.
    Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

Zupa buraczkowa z młodych buraczków nie powinna być zbyt rzadka, ani za gęsta. Wody dolewamy z umiarem.
Zupę możemy podawać także z jajkiem na twardo.
Można okrasić ją świeżymi skwarkami.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, a sok z cytryny albo kwaskiem cytrynowym lub octem.
Dodatkowo, warto dodać koperek lub inne świeże zioła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Letnia tarta z borówkami
Następny przepis: Letnie orzeźwienie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode