Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka
Czy jest coś lepszego na upalne, letnie dni niż niesamowicie odświeżająca i pełna witamin zupa? Prezentujemy przepis na letnią zupę z młodych buraczków, inaczej zwaną botwinką. Ta pożywiająca zupa stanowi doskonałe połączenie smaku i wartości odżywczych, a jej intensywny, różowy kolor zachęca do jedzenia. Jest lekka i orzeźwiająca, a jej jednym z głównych składników są młode buraczki. Czy to zupa buraczkowa z młodych buraczków czy zupa z młodej botwiny to wszystko jedno, zupa z botwiny i buraków lub zupa z młodych buraków stanowi wyjadacza sezonowych warzyw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 370 g świeżej botwinki: buraczki wraz z liśćmi
- sól, biały pieprz, sok z cytryny – do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżki masła
- zielony koperek
- Zaprawka:
- 2 czubate łyżki niezbyt kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka – jak zrobić?
-
1.
Buraczki razem z liśćmi myjemy dokładnie. -
2.
Kroimy drobno, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku. Dodajemy masło. -
3.
Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie mieszamy. Wlewamy nieco gorącej zupy, aby nie porobiły się grudki. Zaprawkę wlewamy do zupy. Krótko zagotowujemy. -
4.
Na końcu do zupy dodajemy posiekany koperek. -
5.
Zupę podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami. -
6.
Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
Zupa buraczkowa z młodych buraczków nie powinna być zbyt rzadka, ani za gęsta. Wody dolewamy z umiarem.
Zupę możemy podawać także z jajkiem na twardo.
Można okrasić ją świeżymi skwarkami.
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, a sok z cytryny albo kwaskiem cytrynowym lub octem.
Dodatkowo, warto dodać koperek lub inne świeże zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Letnia tarta z borówkami
Następny przepis: Letnie orzeźwienie