Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem

Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem

Zapraszamy na kulinarną wyprawę do tajemniczych zakątków leśnej kuchni! Przedstawiamy unikalny przepis na „Leśny Mech” – nietypowe, ale przepyszne ciasto ze szpinakiem i granatem. Niezwykła kombinacja szpinaku z granatem tworzy zielonkawy odcień, przypominający mech leśny, stąd tak oryginalna nazwa. Ten słodki deser, nazywany również „ciastem Shrek” ze względu na swój kolor, sprawdzi się na każdej imprezie, przyciągając zainteresowanie swoim nietypowym wyglądem i smakiem. Szpinak i granat to pełen kontrast smaków, który zaskakuje i zachwyca na każdym kroku.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku (np. brykiet czyli rozdrobnionego)
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 400 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan-fixy
  • 200 g twarożku np. President
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 1 granat

„Leśny mech” ciasto ze szpinakiem i granatem – jak zrobić?

  1. Szpinak wyjmujemy i rozmrażamy na drobnym sitku z wody. Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.
  2. Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.
  3. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Placek ze szpinakiem przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem – dodatkowe informacje

Ziarna granatu można zastąpić świeżymi malinami, jagodami, borówkami lub porzeczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leoncio
Następny przepis: Leśny mech z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode