Leśny mech - ciasto ze szpinakiem

Leśny mech – ciasto ze szpinakiem

„Leśny Mech” to niecodzienny przepis na przepyszne ciasto ze szpinakiem. Ta nietypowa propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia – słodka, zdrowa i wyjątkowo atrakcyjna. Świetnie zbalansowane smaki oraz piękny, niepowtarzalny zielony kolor wynikający z użycia szpinaku sprawiają, że jest to idealny deser na różne okazje. „Leśny Mech” stanowi interesujący, zdrowszy wybór dla miłośników słodkości. Przekonaj się sam, jak pyszny może być placek ze szpinakiem. Odważne połączenie znanych składników dodaje mu wyjątkowego charakteru. Pokochasz tę niebanalną i kreatywną wariację na temat ciasta.

Składniki:

  • ciasto
  • 50 dag mąki krupczatki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 35 dag świeżego szpinaku
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  • aromat wanilinowy
  • krem
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ok. 50 ml wrzątku
  • do nasączenia
  • 1/4 szklanki słabej herbaty
  • łyżeczka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • dodatkowo
  • czerwone owoce (truskawki, poziomki, pestki granatu)
  • fioletowe owoce (aronia, borówki lub jagody)

Leśny mech – ciasto ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. Szpinak myjemy i tniemy jak najdrobniej w malakserze na najwyższych obrotach.
    Jajka ubijamy z cukrem, dolewamy olej i miksujemy. Dokładamy szpinak, sok z cytryny, aromat. Wszystko miksujemy.
    Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką.
    Wlewamy ciasto do okrągłej formy posmarowanej margaryną i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
    „Leśny mech” pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175°C.
  2. Przygotowujemy krem. Rozpuszczamy żelatynę.
    Miksujemy kremówkę na gęsto, a pod koniec ubijania dosypujemy cukier i dolewamy ostudzoną rozpuszczoną żelatynę.
  3. Odcinamy górną część ciasta (ok.1/3).
    Dół ciasta nasączamy osłodzoną herbatą z dodatkiem soku z cytryny. Nakładamy krem. Krem posypujemy pokruszoną górną częścią ciasta.
  4. Na „leśnym mchu” układy owoce i wkładamy ciasto na kilka godzin do lodówki.

Leśny mech – dodatkowe informacje

Do ciasta użyłam świeżego szpinaku pociętego na drobno w malakserze ustawionym na najwyższą prędkość.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leśny mech
Następny przepis: Letni deser

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode