Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki na zimę )
Sezon na grzybobranie to idealna okazja, by wykorzystać naturalne bogactwo i przygotować słoiki z grzybami na zimę. Prezentujemy tutaj przepis na leśne grzybki w sosie pomidorowym. To wariacja na temat tradycyjnych grzybów marynowanych, która z pewnością przypadnie do gustu fanom intensywnych, wyrazistych smaków. Słodko-kwasny sos pomidorowy doskonale komponuje się z aromatem leśnych grzybów, tworząc zachwycające połączenie, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i ziemniaków. To sposób na wekowanie, który pozwoli nam cieszyć się smakiem lasu nawet zimą.
admin
Składniki:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki octu
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki vegety
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 6 większych cebul
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 litrowa miska podgrzybków (czubata)
- ( przepis na około 10 słoików 0,5l)
Leśne grzybki w sosie pomidorowym (w słoiki na zimę) – jak zrobić?
Słowa kluczowe: grzyby marynowane w sosie pomidorowym, grzybki marynowane w sosie pomidorowym, grzybki marynowane w pomidorach
Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki na zimę ) – dodatkowe informacje
Można użyć innych leśnych grzybów natomiast podgrzybki najlepiej się nadają do tego przepisu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grzebienie z jabłkiem
Następny przepis: Grzyby gotowane w zalewie octowej