Leoncio

Leoncio

Spróbuj stworzyć własne danie o nazwie Leoncio i ciesz się smakiem niezapomnianych smaków. To wyjątkowe nazwane potrawy jest doskonałym daniem na specjalne okazje, które na pewno zaskoczy twoich gości swoją różnorodnością smaków i eleganckim wyglądem. Dzisiaj zaprezentuję Ci jak przyrządzić Leoncio i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowania. Zestaw składników dla Leoncio zapewnia uczucie sytości i niepowtarzalny smak. Oszałamiająca mieszanka smaków, kolorów i zapachów sprawi, że każde ujęcie jest eksplozją zmysłów. Leoncio nie jest tylko danie – to cała sztuka gotowania.

Składniki:

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 4 duże jaja
  • 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • ok. 1/2 tabliczki dowolnej czekolady (byle nie nadziewanej)

Leoncio – jak zrobić?

  1. Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, przestudzić. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do masy kakaowej, dobrze wymieszać. Odlać 4-5 łyżek tej masy – będzie to polewa.
  3. Dodać mąkę z proszkiem, odsączone rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką.
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy – ja tym razem razem użyłam keksówki o wym. 35x12cm, ale świetnie wychodzi również w tortownicy 24cm. Piec ok 50min w 175st lub do suchego patyczka.
  5. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i polać odłożoną wcześniej polewą. Smacznego!

Leoncio – dodatkowe informacje

Ciasto jest wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni po upieczeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leniwe pierożki dla zapracowanych
Następny przepis: Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode