Leoncio
Spróbuj stworzyć własne danie o nazwie Leoncio i ciesz się smakiem niezapomnianych smaków. To wyjątkowe nazwane potrawy jest doskonałym daniem na specjalne okazje, które na pewno zaskoczy twoich gości swoją różnorodnością smaków i eleganckim wyglądem. Dzisiaj zaprezentuję Ci jak przyrządzić Leoncio i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowania. Zestaw składników dla Leoncio zapewnia uczucie sytości i niepowtarzalny smak. Oszałamiająca mieszanka smaków, kolorów i zapachów sprawi, że każde ujęcie jest eksplozją zmysłów. Leoncio nie jest tylko danie – to cała sztuka gotowania.
admin
Składniki:
- 250g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 4 duże jaja
- 1,5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść rodzynek
- ok. 1/2 tabliczki dowolnej czekolady (byle nie nadziewanej)
Leoncio – jak zrobić?
- Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, przestudzić. Namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie.
- Oddzielić żółtka od białek. Dodać żółtka do masy kakaowej, dobrze wymieszać. Odlać 4-5 łyżek tej masy – będzie to polewa.
- Dodać mąkę z proszkiem, odsączone rodzynki i posiekaną czekoladę. Wymieszać łyżką.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy – ja tym razem razem użyłam keksówki o wym. 35x12cm, ale świetnie wychodzi również w tortownicy 24cm. Piec ok 50min w 175st lub do suchego patyczka.
- Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwać w kilku miejscach i polać odłożoną wcześniej polewą. Smacznego!
Leoncio – dodatkowe informacje
Ciasto jest wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leniwe pierożki dla zapracowanych
Następny przepis: Leśny Mech Ciasto ze szpinakiem i granatem