Leniwe z masłem i cynamonem
Przepis na leniwe z masłem i cynamonem to prawdziwa kulinarna uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Wyjątkowa kompozycja smaków, gdzie subtelność białego sera spotyka się z goryczkowym aromatem cynamonu, tworzy danie idealne na każdą porę roku. To prosta i szybka do zrobienia potrawa, która dostarcza mnóstwo energii. Leniwe to rodzaj klusek, które mieszkańcy różnych regionów Polski przyrządzają na wiele sposobów. W tym przepisie proponujemy wersję leniwych z wzbogacającym smak stopionym masłem i szczyptą cynamonu. Jest to danie zarówno do podania na ciepło, jak i na zimno. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
admin
Składniki:
- twaróg półtłusty 500 g
- jajka 2
- mąka około 3/4 szkl + do podsypania
- sól 1/2 płaskiej łyżeczki
- cukier waniliowy 2 – 3 łyżeczki
- dodatkowo:
- masło do polania
- cynamon
- cukier
Leniwe z masłem i cynamonem – jak zrobić?
- Twaróg przeciskamy przez praskę.
- Do przeciśniętego twarogu dodajemy jajka, sól, mąkę oraz cukier waniliowy do smaku.
- Zagniatamy ciasto, podsypujemy delikatnie mąką.
- Ciasto dzielimy na porcje, z każdej porcji formujemy wałek i po skosie kroimy nasze leniwe kluski.
- Zagotowujemy wodę z solą.
- Do gotującej wody wkładamy partiami kluski i gotujemy do chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Po 2 – 3 minutach wyjmujemy łyżką cedzakową.
- Polewamy stopionym masełkiem i posypujemy cukrem i cynamonem jak ktoś lubi.
Słowa kluczowe:
pierogi leniwe z cynamonem, leniwe z cynamonem, kluski leniwe z cynamonem
Leniwe z masłem i cynamonem – dodatkowe informacje
Ser można zmielić maszynką do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Leniwe na slodko z sosem śliwkowym
Następny przepis: Leniwe pierożki dla zapracowanych