Leniwce nie tylko dla leniwych
Składniki:
- 50 dag twarogu
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
- 4 łyżki masła
- cukier do posypania
Leniwce nie tylko dla leniwych – jak zrobić?
-
1. Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy. Wbijamy jajka i dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i szczyptę soli. Miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i zagniatamy ciasto.
-
2. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Lekko spłaszczamy i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.
-
3. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy i rozkładamy na talerzach. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Leniwce – dodatkowe informacje
Ciasto na leniwce można przechowywać w lodówce przez kilka godzin, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ugotowane kluski są bardzo delikatne i nie nadają się do odgrzewania. Należy je podać zaraz po przygotowaniu. Latem leniwce podaję z malinami i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Można je też polać słodką śmietaną i posypać cukrem.