Leniwce nie tylko dla leniwych

Leniwce nie tylko dla leniwych

Przygotowanie „Leniwców nie tylko dla leniwych” to gratka dla miłośników tradycyjnych smaków. To proste domowe danie kojarzy się z leniwymi popołudniami, spędzanymi przy przygotowywaniu smakowitego posiłku. Leniwce są odmianą pierogów, ale bez farszu, co znacznie obniża czas ich przyrządzenia. Choć to typowy dawny polski deser, pomału odchodzi on w niepamięć, a to wielka strata. Mało kto wie, że ciasto na te wyjątkowe pierogi można przygotować wcześniej i przechować w lodówce, a potem tylko ugotować i posypać ulubionymi dodatkami, zapewniając domownikom niezwykle smaczny posiłek w każdej chwili.

Składniki:

  • 50 dag twarogu
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • 4 łyżki masła
  • cukier do posypania

Leniwce nie tylko dla leniwych – jak zrobić?

  1. Leniwce nie tylko dla leniwych

    1. Twaróg przecieramy przez sito lub mielimy. Wbijamy jajka i dodajemy 2 łyżki miękkiego masła i szczyptę soli. Miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i zagniatamy ciasto.

  2. Leniwce nie tylko dla leniwych

    2. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałeczki. Lekko spłaszczamy i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.

  3. 3. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy i rozkładamy na talerzach. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

Słowa kluczowe: czy ciasto na pierogi można przechować w lodówce

Leniwce – dodatkowe informacje

Ciasto na leniwce można przechowywać w lodówce przez kilka godzin, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ugotowane kluski są bardzo delikatne i nie nadają się do odgrzewania. Należy je podać zaraz po przygotowaniu. Latem leniwce podaję z malinami i pokrojonymi w plasterki truskawkami. Można je też polać słodką śmietaną i posypać cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Leniwe
Następny przepis: Leniwe na slodko z sosem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode