Lemoniada cytrynowa
Czy jest coś lepszego niż domowa lemoniada na gorące letnie dni? Poniższy przepis na lemoniadę cytrynową to idealne rozwiązanie na ochłodę w upalne dni. Ta orzeźwiająca kombinacja słodko-kwaszowych cytryn z odrobiną cukru to klasyczny napój, z którym żadne lato nie jest kompletne. Co więcej, zaproponujemy Ci prosty hack, aby przemienić ten bezalkoholowy napój w orzeźwiający drink – wystarczy, że do lemoniady dodasz ulubione piwo. Tak przygotowane piwo z lemoniadą to doskonały sposób na urozmaicenie letnich spotkań na świeżym powietrzu.
admin
Składniki:
- ok. 6 szklanek wody
- 2 cytryny
- ok. 5 łyżeczek miodu lub cukru (do smaku)
- opcjonalnie garść listków mięty
Lemoniada cytrynowa – jak zrobić?
- Z cytryn wycisnąć sok.
- W szklance gorącej wody dokładnie rozpuścić cukier lub miód, połączyć z resztą płynu i miętą, wymieszać, schłodzić.
Słowa kluczowe: piwo z lemoniadą
Porady – dodatkowe informacje
Lemoniada cytrynowa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli 2 szklanki wody zastąpimy 500 ml Warki Radler 0,0% Cytryna. Napój zyska bąbelków i mocniejszego, cytrynowego smaku. Dodatek miodu lub cukru warto regulować stopniowo, aby zbalansować efekt pod nasze preferencje smakowe. Taka wersja lemoniady cytrynowej z bezalkoholowym dodatkiem skutecznie orzeźwia i uprzyjemni spotkania przy stole lub w trakcie grillowania w gronie rodziny czy bliskich. Można podać ją zarówno w dzbanku na stół na balkon czy taras, jak i w słoikach z zamykanym wieczkiem na koc w ogrodzie. Letnie dni i wieczory z lemoniadą na bazie Warki Radler 0,0% Cytryna to kwintesencja cytrynowego smaku bez procentów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekkostrawna pierś z warzywami
Następny przepis: Lemon curd, czyli krem cytrynowy