Lemoniada cytrynowa

Lemoniada cytrynowa

Czy jest coś lepszego niż domowa lemoniada na gorące letnie dni? Poniższy przepis na lemoniadę cytrynową to idealne rozwiązanie na ochłodę w upalne dni. Ta orzeźwiająca kombinacja słodko-kwaszowych cytryn z odrobiną cukru to klasyczny napój, z którym żadne lato nie jest kompletne. Co więcej, zaproponujemy Ci prosty hack, aby przemienić ten bezalkoholowy napój w orzeźwiający drink – wystarczy, że do lemoniady dodasz ulubione piwo. Tak przygotowane piwo z lemoniadą to doskonały sposób na urozmaicenie letnich spotkań na świeżym powietrzu.

Składniki:

  • ok. 6 szklanek wody
  • 2 cytryny
  • ok. 5 łyżeczek miodu lub cukru (do smaku)
  • opcjonalnie garść listków mięty

Lemoniada cytrynowa – jak zrobić?

  1. Z cytryn wycisnąć sok.
  2. W szklance gorącej wody dokładnie rozpuścić cukier lub miód, połączyć z resztą płynu i miętą, wymieszać, schłodzić.

Słowa kluczowe: piwo z lemoniadą

Porady – dodatkowe informacje

Lemoniada cytrynowa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli 2 szklanki wody zastąpimy 500 ml Warki Radler 0,0% Cytryna. Napój zyska bąbelków i mocniejszego, cytrynowego smaku. Dodatek miodu lub cukru warto regulować stopniowo, aby zbalansować efekt pod nasze preferencje smakowe. Taka wersja lemoniady cytrynowej z bezalkoholowym dodatkiem skutecznie orzeźwia i uprzyjemni spotkania przy stole lub w trakcie grillowania w gronie rodziny czy bliskich. Można podać ją zarówno w dzbanku na stół na balkon czy taras, jak i w słoikach z zamykanym wieczkiem na koc w ogrodzie. Letnie dni i wieczory z lemoniadą na bazie Warki Radler 0,0% Cytryna to kwintesencja cytrynowego smaku bez procentów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekkostrawna pierś z warzywami
Następny przepis: Lemon curd, czyli krem cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode