Lekko czekoladowo-cynamonowe ciasto bez margaryny
Intensywna czekoladowa nuta połączona z delikatnym cynamonowym akcentem – brzmi kusząco? Jesteśmy pewni, że nasze lekkie ciasto czekoladowo-cynamonowe bez margaryny Was uwiedzie. Ten unikalny deser nie tylko zadowoli podniebienia słodkozjedców, ale również przyciągnie tych, którzy cenią zdrowsze alternatywy. Bez użycia margaryny czy masła, ciasto okazuje się niezwykle lekkie, ale pełne smaku. Dodatkowym atutem jest to, że jest niezwykle proste i szybkie do przygotowania. Ta propozycja to nasz sposób na połączenie komfortu i przyjemności przy jedzeniu bez konieczności robienia kompromisów w kwestii zdrowia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 1,5 kubeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2,5 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6-7 łyżek oleju
- Polewa:
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek wody
- łyżka kakao
- 100 g miękkiego masła
- 100 gram czekolady, najlepiej gorzkiej
- —
- albo
- cukier puder do posypania
Lekko czekoladowo-cynamonowe ciasto bez margaryny – jak zrobić?
- Jajko i cukier miksujemy. W oddzielnej miseczce łączymy jogurt z łyżeczką proszku do pieczenia i odstawiamy na kwadrans. Dodajemy jogurt do masy jajecznej. Mieszamy. Potem dodajemy stopniowo mąkę, olej, cynamon oraz kakao. Miksujemy. Małą blachę smarujemy lekko masłem i obsypujemy cukrem. Wkładamy masę do blachy i pieczemy przez 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Polewa: Wszystkie składniki na polewę łączymy razem w garnuszku i podgrzewamy do połączenia. Gdy ciasto jest jeszcze letnie zalewamy je przygotowaną letnią polewą i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Mozna dodac troche wiecej kakao wtedy ciasto bedzie mocniejsze w smaku. Skladniki na keksówke, ale mozna upiec w nieco mniejszej wtedy ciasto bedzie wyzsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekkie, soczyste Brownie z malinami
Następny przepis: Lekkostrawna pierś z warzywami