Lekkie ciasto z owocami

Lekkie ciasto z owocami

Lekkie ciasto z owocami to propozycja idealna na każdą okazję. Wspaniale smakuje, a zarazem nie obciąża naszej sylwetki. Aromat świeżych owoców wykorzystanych do jego przygotowania delikatnie komponuje się z lekkością ciasta, tworząc niepowtarzalny duet. To doskonały pomysł zarówno na weekendowe spotkanie z rodziną, jak i na elegancką kolację. Poza tym, jest to ciasto bardzo uniwersalne – możemy je przygotować z dowolnymi owocami, w zależności od pory roku oraz naszych upodobań. Kombinacji jest naprawdę wiele, a każda z nich gwarantuje przepyszny smak. Ta receptura to esencja lekkości i naturalności.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600g świeżych lub mrożonych owoców leśnych

Lekkie ciasto z owocami – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie dalej ubijając wlać strużką olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać w ciasto.
  2. 2.
    Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylać ciasto, na wierzch wyłożyć owoce. Piec 45 – 60 min w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Lekkie ciasto z owocami – dodatkowe informacje

Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed wyłożeniem na wierzch ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekkie placuszki na serku
Następny przepis: Lekkie, soczyste Brownie z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode