Lekkie ciasto z owocami
Lekkie ciasto z owocami to propozycja idealna na każdą okazję. Wspaniale smakuje, a zarazem nie obciąża naszej sylwetki. Aromat świeżych owoców wykorzystanych do jego przygotowania delikatnie komponuje się z lekkością ciasta, tworząc niepowtarzalny duet. To doskonały pomysł zarówno na weekendowe spotkanie z rodziną, jak i na elegancką kolację. Poza tym, jest to ciasto bardzo uniwersalne – możemy je przygotować z dowolnymi owocami, w zależności od pory roku oraz naszych upodobań. Kombinacji jest naprawdę wiele, a każda z nich gwarantuje przepyszny smak. Ta receptura to esencja lekkości i naturalności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 150ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
Lekkie ciasto z owocami – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie dalej ubijając wlać strużką olej. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać w ciasto. -
2.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylać ciasto, na wierzch wyłożyć owoce. Piec 45 – 60 min w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Lekkie ciasto z owocami – dodatkowe informacje
Mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać przed wyłożeniem na wierzch ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekkie placuszki na serku
Następny przepis: Lekkie, soczyste Brownie z malinami