Lekki tort truskawkowy bez pieczenia

Lekki tort truskawkowy bez pieczenia

Delikatne smaki i aromaty lata zamknięte w jednym deserze. Oto lekki tort truskawkowy bez pieczenia. Idealny dla tych, którzy cenią sobie połączenie dojrzałych, soczystych owoców i lekkiej, puszystej masy. Tort ten zachwyci subtelną słodyczą i przepięknym, intensywnym kolorem. Nie potrzebujesz do niego piekarnika, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele prostsze i przystępne nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Ten lekki tort owocowy to doskonały pomysł na letni deser, który z pewnością zachwyci wszystkich swoim smakiem i wyglądem. Bez wątpienia, zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 2 opakowania galaretek truskawkowych
  • 400 ml serka homogenizowanego waniliowego
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 300 g herbatników kakaowych
  • 500 g dużych truskawek
  • kilka listków mięty
  • 2 opakowania galaretek agrestowych
  • 2 duże łyżki miękkiego masła

Lekki tort truskawkowy bez pieczenia – jak zrobić?

  1. Rozpuścić galaretki truskawkowe w 2 szklankach wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.
  2. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Poruszyć i zmiksować herbatniki wraz z masłem za pomocą blendera, aż do uzyskania plastycznej masy. Wyłożyć spód tortownicy masą herbatnikową.
  3. Umyć i oczyścić truskawki z szypułek. Pokroić je wzdłuż i odciąć końcówki, aby mogły stać. Obciśle układać truskawki wokół formy.
  4. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, zmiksować ją na puszystą pianę. Dodać serki i ponownie zmiksować. Pozostawić na 10 minut.
  5. W osobnej misce ubić 200 ml śmietanki i delikatnie połączyć z masą serową. Wylać do formy. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
  6. Rozpuścić galaretki agrestowe w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia. Dodać 100 ml śmietanki, rozmieszać i wylać na ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc.
  7. Udekorować tort truskawkami, bitą śmietaną oraz świeżą miętą.

Truskawkowy tort – dodatkowe informacje

Do masy serowej można również dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekki tort śmietankowy z wiśniami
Następny przepis: Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode