Lekki tort truskawkowy bez pieczenia
Delikatne smaki i aromaty lata zamknięte w jednym deserze. Oto lekki tort truskawkowy bez pieczenia. Idealny dla tych, którzy cenią sobie połączenie dojrzałych, soczystych owoców i lekkiej, puszystej masy. Tort ten zachwyci subtelną słodyczą i przepięknym, intensywnym kolorem. Nie potrzebujesz do niego piekarnika, dzięki czemu przygotowanie jest o wiele prostsze i przystępne nawet dla mniej doświadczonych kucharzy. Ten lekki tort owocowy to doskonały pomysł na letni deser, który z pewnością zachwyci wszystkich swoim smakiem i wyglądem. Bez wątpienia, zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 2 opakowania galaretek truskawkowych
- 400 ml serka homogenizowanego waniliowego
- 350 ml śmietanki 30%
- 300 g herbatników kakaowych
- 500 g dużych truskawek
- kilka listków mięty
- 2 opakowania galaretek agrestowych
- 2 duże łyżki miękkiego masła
Lekki tort truskawkowy bez pieczenia – jak zrobić?
- Rozpuścić galaretki truskawkowe w 2 szklankach wrzącej wody i zostawić do ostygnięcia.
- Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Poruszyć i zmiksować herbatniki wraz z masłem za pomocą blendera, aż do uzyskania plastycznej masy. Wyłożyć spód tortownicy masą herbatnikową.
- Umyć i oczyścić truskawki z szypułek. Pokroić je wzdłuż i odciąć końcówki, aby mogły stać. Obciśle układać truskawki wokół formy.
- Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć, zmiksować ją na puszystą pianę. Dodać serki i ponownie zmiksować. Pozostawić na 10 minut.
- W osobnej misce ubić 200 ml śmietanki i delikatnie połączyć z masą serową. Wylać do formy. Odstawić do lodówki na 3 godziny.
- Rozpuścić galaretki agrestowe w 2 szklankach wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia. Dodać 100 ml śmietanki, rozmieszać i wylać na ciasto. Odstawić najlepiej na całą noc.
- Udekorować tort truskawkami, bitą śmietaną oraz świeżą miętą.
Truskawkowy tort – dodatkowe informacje
Do masy serowej można również dodać pokrojone w drobną kostkę truskawki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki tort śmietankowy z wiśniami
Następny przepis: Lekki wiosenny obiad z patelni z bobem