Lekki tort śmietankowy z wiśniami

Lekki tort śmietankowy z wiśniami

Lekki tort śmietankowy z wiśniami to niezwykle smaczny i delikatny deser, który idealnie sprawdzi się na każdej rodzinnej imprezie. To doskonała opcja dla osób przeprowadzających zachęty do zdrowego odżywiania, dzięki swojej lekkości. Ten przepis jest także doskonały dla dzieci, które z pewnością pokochają połączenie pudrowego biszkoptu, delikatnej śmietanki i soczystych wiśni. Słodko-kwaśne wiśnie skutecznie przełamują objętość kremu, co sprawia, że ten tort jest idealny nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Ciesz się tym wyjątkowym deserem bez poczucia ciężkości!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń czekoladowy w proszku
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • litr kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 śmietan fixy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • nasączenie
  • 1 szklanka mocnej kawy z cukrem
  • krokant kokosowy:
  • 100 gram wiórków kokosowych
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 150 gram gorzkiej czekolady
  • wiśnie kandyzowne, wiórki i gwiazdki z czekolady do dekoracji oraz cukier puder

Lekki tort śmietankowy z wiśniami – jak zrobić?

  1. Biszkopt: jaja ubić z cukrem na parze na puszty krem (ok. 10 minut), ostudzić, przesiać mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w 170 st.C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
  2. Na krem ubić kremówkę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i śmietan fixem na sztywno.
  3. Biszkopty nasączyć ponczem i przełożyć ubitą śmietaną oraz dżemem wiśniowym. Zostawić 1/3 ubitej kremówki do dekoracji i posmarowania boków tortu. Wierzch i boki posmarować resztą śmietany, na górze tortu zrobić szprycą cukierniczą rozetki z reszty śmietany.
  4. Krokant kokosowy: na patelni stopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe smażyć do otrzymania ciemnozłotego koloru. Wystudzić. Krokantem posypać boki tortu.
  5. Górę tortu ozdobić kandyzowanymi wiśniami, gwiazdkami i wiórkami z czekolady. całość posypać cukrem pudrem.
  6. Przygotowanie wiórków oraz gwiazdek z czekolady. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wylać na dużą suchą blaszkę do pieczenia (szklaną lub emaliowaną) i rozprowadzić czekoladę po całej powierzchni blachy, zostawić aby czekolada zastygła. Po zastygnięciu wycinać małą foremką gwiazdki. aby przygotować wiórki należy za pomocą szerokiego noża zeskrobywać czekoladę z blachy.

Słowa kluczowe: lekki tort dla dzieci

Lekki tort śmietankowy z wiśniami – dodatkowe informacje

Zamiast dżemu wiśniowego można użyć innego w ulubionym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: LEKKI TORT ORZECHOWY
Następny przepis: Lekki tort truskawkowy bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode