Lekki puszysty sernik z wiaderka
Jesteście gotowi na to, aby odkryć przepis na najbardziej puszysty i lekki sernik jakiego kiedykolwiek jedliście? Jeżeli tak, to cieszymy się, że trafiliście tutaj! Przepis na sernik z serem z wiaderka, to jedno z naszych ulubionych uproszczeń w kuchni. Dzięki zastosowaniu gotowej masy serowej, robienie tego sernika staje się wyjątkowo proste i szybkie. Ten przepis to idealna propozycja dla wszystkich, dla których sernik to kwintesencja ciasta. Niezależnie czy kupujesz ser w wiaderku w Biedronce, czy wybierasz inny swój ulubiony sklep, ten sernik zawsze wychodzi idealnie. Sprawdź, jak zrobić tę pyszność!
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO – przepis na dużą blaszkę o wymiarach około 22x35cm
- 3/4 kostki masła
- 4 żółtka (białka odkładamy do masy serowej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- MASA SEROWA
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 budynie śmietankowe po 40g
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 6 żółtek (białka odkładamy)
- PIANA
- białka
- 1,5 szklanki cukru
Lekki puszysty sernik z wiaderka – jak zrobić?
-
1.
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą.
Wykładamy ciasto.
-
2.
Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie miksujemy.
-
3.
Piana
Białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szkl cukru (można dać troszkę mniej)
Miksujemy do rozpuszczenia cukru
Pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy-delikatnie
Wylewamy na ciasto
Sernik pieczemy około 45-50 minut w temp 170 stopni
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY Go
Lekki puszysty sernik z wiaderka – dodatkowe informacje
WAŻNE-SERNIK STYGNIE W PIEKARNIKU, NIE WYCIĄGAMY GO.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekki obiad- tortilla z warzywami
Następny przepis: Lekki lunch