Lekki dip z awokado z listkami bazylii

Lekki dip z awokado z listkami bazylii

Jeżeli szukasz smakowitej, ale jednocześnie lekkiej przekąski, mamy dla Ciebie coś idealnego – dip z awokado z listkami bazylii. Ten przepis jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy dzięki zawartości awokado, które jest pełne dobrych tłuszczów i błonnika. Bazylia doda nie tylko aromatu, ale również wprowadzi śródziemnomorski wydźwięk. Dip z awokado to doskonała propozycja na przekąskę podczas spotkań ze znajomymi czy jako dip do warzyw oraz pieczywa na co dzień. Spróbuj tę prostą, szybką i kuszącą przekąskę, która z pewnością zachwyci wszystkich wielbicieli awokado.

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek obranego czosnku
  • 5 łodyżek bazylii
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szczypty cukru
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Lekki dip z awokado z listkami bazylii – jak zrobić?

  1. Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oberwane z łodyżek listki bazylii, jogurt, doprawić cukrem, solą i pieprzem, zmiksować blenderem na gładką, jednolitą masę.

Dip z awokado przepis, dip z awokado.

Lekki dip z awokado z listkami bazylii – dodatkowe informacje

Dip z awokado to doskonałe danie na imprezę lub jako przekąska. Jest delikatny w smaku i bardzo łatwy do przygotowania. Przygotowując ten dip warto dodać do niego odrobinę listków bazylii – dodadzą one świeżości i aromatu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekki deser truskawkowy
Następny przepis: Lekki krem malinowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode