Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami

Przedstawiamy przepis na letni deser: Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami. To delikatne i słodkie danie jest idealne do podania na koniec wakacyjnego obiadu. Kremowy serek mascarpone łączy się z soczystymi truskawkami, tworząc kuszącą masę truskawkową do tortu. Biszkopt, który jest lekki i puszysty, jest doskonałym tłem dla intensywnego smaku truskawkowej masy. Mając na uwadze kolorowy wygląd oraz niesamowite składniki, ten deser jest nie tylko smaczny, ale też estetycznie prezentuje się na stole. Na końcu, spójność mascarpone i świeżość truskawek sprawiają, że ten biszkopt to małe wakacyjne arcydzieło.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • poncz:
  • 1/2 szkl wody
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • masa:
  • 250g mascarpone
  • 350ml kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 300g truskawek
  • ponadto:
  • 1-2 łyżki kremówki
  • 70g czekolady deserowej lub mlecznej
  • wiórki kokosowe

Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami – jak zrobić?

  1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną masę z solą i cukrem. Kolejno dawać żółtka cały czas miksując. Na końcu dać mąkę przesianą z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok. 25 min w 180°C w tortownicy o średnicy 30cm. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części i każdą naponczować.
  2. Przygotować masę – galaretki rozpuścić każdą osobno w 1 szklance wody, ostudzić. Truskawki zmiksować na mus. Kremówkę ubić, a gdy zacznie gęstnieć dodać mascarpone. Całość ubić na sztywną masę i podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać mus truskawkowy i galaretkę truskawkową. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugą, wstawić do lodówki, by masa stężała całkowicie.
  3. Do pozostałej masy wlać galaretkę cytrynową i wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić.
  4. Kremówkę podgrzać z czekoladą, aż się rozpuści. Przestudzić i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami.

Porady – Dodatkowe informacje

Zamiast czekolady wierzch można obłożyć truskawkami i zalać galaretką truskawkową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lekka zupa warzywna
Następny przepis: lekki deser jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode