Lekka zupa warzywna
Dla miłośników zdrowego i lekkiego żywienia prezentujemy przepis na lekką zupę warzywną. Zupy warzywne cieszą się ogromną popularnością dzięki swojej prostocie, uniwersalności oraz wartościom odżywczym. Tym razem jednak proponujemy coś na tyle lekkiego, że idealnie sprawdzi się nawet podczas ścisłej diety. To danie to prawdziwa eksplozja smaków, a zarazem cenne źródło witamin i minerałów. Zupa jarzynowa, bo o niej mowa, to klasyk, który każdy powinien mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Nasz przepis na lekką zupę z warzyw jest nie tylko niezwykle zdrowy, ale i szybki do przygotowania, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na co dzień.
Piotr Zieliński
Składniki:
- woda – 2.5 litra
- ziemniaki – 4-5 sztuk
- warzywa mrożone (brokuł, kalafior, marchew) – 1 opakowanie
- śmietana kwaśna – 1.5 łyżki
- kostka rosołowa – 1 sztuka
- sól morska – 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony – do smaku
- warzywa suszone – 2 łyżki
- koper świeży – 1 łyżka
- kucharek – do smaku
warzywna, zupa warzywna, jak zrobić soup
xxxx – dodatkowe informacje
Warzywa suszone to u mnie domowa przyprawa do zup.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lekka zapiekanka warzywna z sosem jogurtowym
Następny przepis: Lekki biszkopt z masą mascarpone i truskawkami