Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym bez pieczenia
Ciesz się cudownym smakiem naszego przepisu na lekką czekoladową chmurkę na spodzie kawowym, bez konieczności podgrzewania piekarnika. Ten słodki deser przypomina puchaty obłok czekoladowej rozkoszy, z delikatnym akcentem kawy, który nadaje mu wyjątkowy charakter. Idealne po wykwintnej kolacji, na romantyczne wieczory, czy gdy po prostu chce się oddać chwili przyjemności. Ciasto czekoladowe, lekkie jak chmurka, to magia smaku, która zaciera granicę między rzeczywistością a fantazją. Jego niepowtarzalna konsystencja sprawia, że rozpływa się w ustach, a jednocześnie kawowy spód dodaje mu wyjątkowego, głębokiego aromatu.
admin
Składniki:
- 4 paczki herbatników po 50 g
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wody
- 80 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany 30 %
Lekka czekoladowa chmurka na spodzie kawowym bez pieczenia – jak zrobić?
- 1. Herbatniki rozdrobnić na bardzo drobne kawałki. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody. Kawę połączyć z rozpuszczonym masłem i herbatnikami. Wymieszać masę i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieść i włożyć do lodówki.
- Do garnka wbić żółtka, wsypać 50 g cukru i wlać śmietankę. Wszystko mieszać nad garnkiem z parą wodną do momentu aż masa stanie się gorąca. Później zdjąć garnek znad pary i dodać masło i pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszać do rozpuszczenia składników.
- W drugim garnku ubić pianę (około 4 minut) ze 100 g cukru. Masę czekoladową delikatnie połączyć z białkami. Połączoną masę wylać na spód z herbatników i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe, lekkie, jak chmurka.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciastko można zrobić na spodzie z samych herbatników i masła bez kawy wtedy spód będzie chrupiący ale to już jak kto woli.