Łazanki po góralsku

Łazanki po góralsku

Łazanki po góralsku to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowym składnikom. To aromatyczny i syty obiad doskonały na rodzinne spotkania. Innowacyjna reinterpretacja klasycznych łazanek łączy w sobie rzadko spotykaną kompozycję smaków: słodycz kapusty, bogactwo mięsa i pikantną nutę przypraw góralskich. Mimo iż przepis wywodzi się z tradycyjnej kuchni góralskiej, dzięki przystępnym składnikom, można go przygotować w każdym domu. Choć łazanki kojarzą nam się zazwyczaj z dzieciństwem, ten przepis po góralsku doda danie dla dorosłych, pełen charakteru i głębi smaku.

Składniki:

  • 500 gramów kiełbasy podwawelskiej
  • 500 gramów świeżych pieczarek
  • 1 cebula
  • 800 gramów kiszonej kapusty
  • 200 gramów tartego oscypka
  • 50 gramów tartego sera żółtego
  • 500 gramów makaronu kolanka
  • Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
  • Pietruszka do dekoracji
  • Olej do smażenia

Łazanki po góralsku – jak zrobić?

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pieczarki. Dusić na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić ok. 10 minut.
  2. Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać tarty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawić według gustu solą morską i kolorowym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Ozdobić posiekaną pietruszką.

Łazanki po góralsku – dodatkowe informacje

Składniki podane na ok 8-10 porcji. Danie można zamrażać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lazania z dynią i mięsem mielonym
Następny przepis: ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode