Łazanki po góralsku
Łazanki po góralsku to tradycyjne danie kuchni podhalańskiej, które swój niepowtarzalny smak zawdzięcza wyjątkowym składnikom. To aromatyczny i syty obiad doskonały na rodzinne spotkania. Innowacyjna reinterpretacja klasycznych łazanek łączy w sobie rzadko spotykaną kompozycję smaków: słodycz kapusty, bogactwo mięsa i pikantną nutę przypraw góralskich. Mimo iż przepis wywodzi się z tradycyjnej kuchni góralskiej, dzięki przystępnym składnikom, można go przygotować w każdym domu. Choć łazanki kojarzą nam się zazwyczaj z dzieciństwem, ten przepis po góralsku doda danie dla dorosłych, pełen charakteru i głębi smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gramów kiełbasy podwawelskiej
- 500 gramów świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 800 gramów kiszonej kapusty
- 200 gramów tartego oscypka
- 50 gramów tartego sera żółtego
- 500 gramów makaronu kolanka
- Sól morska, pieprz kolorowy do smaku
- Pietruszka do dekoracji
- Olej do smażenia
Łazanki po góralsku – jak zrobić?
- Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu najlepiej w dużym garnku. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz pieczarki. Dusić na średnim ogniu do zbrązowienia. Dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić ok. 10 minut.
- Makaron ugotować al. dente według przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z 1 łyżką oleju. Ugotowany makaron odcedzić i dodać do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać tarty ser i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawić według gustu solą morską i kolorowym pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Ozdobić posiekaną pietruszką.
Łazanki po góralsku – dodatkowe informacje
Składniki podane na ok 8-10 porcji. Danie można zamrażać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lazania z dynią i mięsem mielonym
Następny przepis: ŁAZANKI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM