Lava cake
Lava cake, czyli ciastko z płynną czekoladą to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodkości oraz tych, którzy są prawdziwymi miłośnikami czekolady. Te małe, słodkie wypieki zwane są również ciastem z płynną czekoladą. Dlaczego? Ponieważ kiedy nacieszysz swoje kubki smakowe pierwszym kęsem, zaskoczy Cię cudownie lejący się gorący czekoladowy środek, który jest jak pieczona na wierzchu czekolada i miękka, płynna czekolada w środku. Są idealne do deseru po obiedzie, na romantyczną kolację we dwoje czy na specjalne okazje. Przygotowanie ich jest prostsze, niż się wydaje, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- Łyżka mąki
- Szczypta soli
- 2 łyżki czarnych porzeczek
Lava cake – jak zrobić?
- Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól wymieszać w miseczce. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać. Masę przelać do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek o średnicy 9 cm (do 3/4 wysokości).
- Piec 11-12 minut (nie dłużej) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół).
- Po upieczeniu odstawić na około 5 minut. Ostrożnie wyłożyć na talerzyki.
- Ozdobić owocami i cukrem pudrem.
- Spożywać na ciepło.
Słowa kluczowe: ciastko z płynną czekoladą, ciasto z płynną czekoladą
Porady – dodatkowe informacje
Można podawać Lava cake z dowolnymi, najlepiej kwaskowatymi owocami, a także z bitą śmietaną. Przepis na Lava cake dostałam od znajomej, która piecze to ciastko z płynną czekoladą tylko 8 minut. Jednak warto sprawdzić swój piekarnik, ponieważ moje ciasto potrzebowało 12 minut. W moim przypadku ciasto było zwarte, a czekolada wypływała.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa
Następny przepis: Lazania - Lasagne