Lava cake

Lava cake

Lava cake, czyli ciastko z płynną czekoladą to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodkości oraz tych, którzy są prawdziwymi miłośnikami czekolady. Te małe, słodkie wypieki zwane są również ciastem z płynną czekoladą. Dlaczego? Ponieważ kiedy nacieszysz swoje kubki smakowe pierwszym kęsem, zaskoczy Cię cudownie lejący się gorący czekoladowy środek, który jest jak pieczona na wierzchu czekolada i miękka, płynna czekolada w środku. Są idealne do deseru po obiedzie, na romantyczną kolację we dwoje czy na specjalne okazje. Przygotowanie ich jest prostsze, niż się wydaje, a efekt końcowy na pewno Cię zaskoczy.

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka mąki
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki czarnych porzeczek

Lava cake – jak zrobić?

  1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól wymieszać w miseczce. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać. Masę przelać do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek o średnicy 9 cm (do 3/4 wysokości).
  2. Piec 11-12 minut (nie dłużej) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół).
  3. Po upieczeniu odstawić na około 5 minut. Ostrożnie wyłożyć na talerzyki.
  4. Ozdobić owocami i cukrem pudrem.
  5. Spożywać na ciepło.

Słowa kluczowe: ciastko z płynną czekoladą, ciasto z płynną czekoladą

Porady – dodatkowe informacje

Można podawać Lava cake z dowolnymi, najlepiej kwaskowatymi owocami, a także z bitą śmietaną. Przepis na Lava cake dostałam od znajomej, która piecze to ciastko z płynną czekoladą tylko 8 minut. Jednak warto sprawdzić swój piekarnik, ponieważ moje ciasto potrzebowało 12 minut. W moim przypadku ciasto było zwarte, a czekolada wypływała.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa
Następny przepis: Lazania - Lasagne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode