ŁATWY MURZYNEK Z JABŁKAMI
Przedstawiamy doskonały przepis na tradycyjne polskie ciasto – murzynka, ale z niecodziennym twistem. Dodatek soczystych, świeżych jabłek wprowadza do ciasta niespodziewany, ale bardzo ciekawy smak. Ta wersja murzynka jest łatwa do zrobienia, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Twoich gości. Czy to ze względu na nietypowe połączenie czekoladowej wilgotności ciasta z kwasowo-słodkim akcentem jabłek, czy za sprawą cudownego aromatu pieczonego ciasta wypełniającego dom. Spróbuj naszego przepisu na murzynka z jabłkami – nawet jeżeli nigdy wcześniej nie robiłeś tego ciasta, ten przepis jest gwarancją niezawodnego smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 2 duże łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 4 duże jabłka
Przepis na murzynka z jabłkami – łatwy sposób
- Jaja ubić z cukrem do uzyskania puszystej piany.
- Dodać mąkę, kakao, oraz po łyżeczce sody i proszku do pieczenia.
- Na końcu dodać olej.
- Gdy składniki już się połączą należy wymieszać masę z jabłkami pokrojonymi w kostkę.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
ŁATWY MURZYNEK Z JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Łatwy makaron z oryginalnym sosem chili con carne
Następny przepis: Łatwy sernik na herbatnikach