Łatwy makowiec
Tradycyjny, domowy makowiec to jedno z najbardziej lubianych ciast na naszych stołach, zwłaszcza podczas świąt. Przedstawiamy łatwy przepis na makowiec, który nie tylko jest prosty, ale i szybki do wykonania. Ciasto jest miękkie, a nadzienie najwyższej jakości. Drożdżowy spód, bogato nasączony rumem, idealnie komponuje się z nadzieniem z maku. Ten łatwy makowiec z pewnością zachwyci wszystkich. Często uważany za bardziej skomplikowany do wykonania, ten przepis pokaże, że każdy jest w stanie opanować sztukę pieczenia tego tradycyjnego, polskiego ciasta. Idealny zarówno na codzienny deser, jak i na rodzinną uroczystość.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 2 żółtka
- Masa makowa:
- 1 puszka masy makowej (850 g)
- 2 białka
- 2 łyżki bułki tartej
Łatwy makowiec – jak zrobić?
- Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę manną i cukier. Mieszamy. Składniki mokre: jajka, żółtka, śmietanę i roztopioną margarynę ucieramy. Dodajemy stopniowo wymieszane suche składniki. MIksujemy na gładkie ciasto. Trochę ciasta odkładamy, a resztę wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Z dwóch białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą. Masę wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.
- Z odłożonego ciasta łyżką układamy na masie makowej cieniutkie paseczki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu makowiec dekorujemy białym lukrem.
porady – dodatkowe informacje
Możemy zrezygnować z lukru, a upieczone i ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem (najlepiej przez sitko) albo oblać polewą czekoladową (gotową).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Lavas - turecki płaski chlebek
Następny przepis: ryż z warzywami jako dodatek do sałatki lub mięsa