Łatwy chleb na zakwasie

Łatwy chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie to prawdziwie domowy przysmak, pełen świeżego smaku i aromatu. Możemy go kupić w piekarni, ale niestety często te produkowane na skalę przemysłową tracą wiele z oryginalnej wartości chleba na zakwasie. Dlatego warto spróbować upiec go samodzielnie w domu. Proponujemy łatwy przepis na chleb na zakwasie, który nie jest czasochłonny, ani skomplikowany, tak aby każdy mógł cieszyć się własnoręcznie upieczonym, pełnowartościowym chlebem. Składniki są proste, a technika wyrabiania ciasta nie wymaga specjalnych umiejętności. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na szybki chleb na zakwasie.

Składniki:

  • na noc:
  • 350 g aktywnego zakwasu
  • 500 g mąki – użyłem pszennej
  • 500 ml letniej wody
  • rano:
  • 500 g mąki – wymieszałem pszeniczną, żytnią pełnoziarnistą oraz pszeniczną pełnoziarnistą, ale można użyć dowolnej mąki
  • 200 ml letniej wody – ilość wody zależy od użytej mąki, więc lepiej wodę wlewać stopniowo
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki otrąb lub płatków owsianych
  • 1/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Łatwy chleb na zakwasie – jak zrobić?

  1. Wieczorem zakwas, mąkę oraz wodę mieszamy w misce i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
  2. Rano do zakwaszonego przez noc ciasta dodajemy wodę, mąkę, sól oraz dodatki jakie chcemy aby się znalazły w chlebie. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i ładnie odchodziło od ręki, nie powinno być za gęste, raczej jak takie gęste błotko.
  3. Całość dzielimy na pół i przekładamy do dwóch keksówek, przykrywamy i odstawiamy na 2-5 godzin aż podrośnie (jeśli nasz zakwas jest dojrzały a w pomieszczeniu ciepło to chlebek szybko urośnie, jeśli nie to trzeba czekać dłużej).
  4. Ważne aby poczekać na wyrośnięcie chleba w keksówce, bo w piekarniku chleb już nie urośnie. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni.
  5. Chleby spryskujemy wodą i posypujemy np płatkami owsianymi, makiem lub siemieniem lnianym. Gorący piekarnik także spryskujemy wodą i wkładamy wyrośnięte bochenki.
  6. Zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 55 minut.
  7. Po upływie tego czasu wyłączamy grzanie, czekamy ok. 5 minut i dopiero otwieramy piekarnik.
  8. Potem od razu wyjmujemy bochenki z piekarnika i z foremek. Studzimy na kratce z piekarnika, dzięki czemu skórka nie zaparuje i jest chrupiąca.

Smacznego!

Łatwy chleb na zakwasie – dodatkowe informacje

Chleb wychodzi również na młodym, świeżym zakwasie, więc nie bójcie się i próbujcie 🙂 Pieczenie chlebów to wielka radocha! Najlepiej jednak używać tradycyjnej keksówki, bo w silikonowej chleb rośnie w bok a nie w górę 😉

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwy i szybki makowiec krucho-drożdżowy
Następny przepis: Łatwa i szybka babka z wodą mineralną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode