Łatwa szarlotka

Łatwa szarlotka

Pyszna, aromatyczna i co najważniejsze łatwa do przygotowania – taka właśnie jest ta szarlotka. Jest to idealny przepis dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem lub dla tych, które szukają prostego i szybkiego sposobu na przyrządzenie deseru. Ta szarlotka wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który osiąga się dzięki połączeniu chrupiącego ciasta z delikatnymi, soczystymi jabłkami. Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego dla swoich bliskich bez zbędnego stresu i trudu – ten przepis stworzony jest właśnie dla Ciebie. Zapraszam do próbowania!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1-1,5kg jabłek
  • cynamon lub przyprawa do szarlotki
  • cukier puder do posypania

Łatwa szarlotka – jak zrobić?

  1. Do misy lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekaną margarynę i jajka. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wylepić blachę 40×26 (wcześniej nasmarowaną margaryną lub wyłożoną papierem do pieczenia) i podpiec w temperaturze 180 stopni kilka minut na złoto.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i chwilę prażyć. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem (zależy od kwasowości jabłek). Gotowe jabłka wyłożyć na podpieczone ciasto, a na wierzch rozwałkować drugą część ciasta (można zrobić z niej kratkę lub zetrzeć na tartce po uprzednim schłodzeniu w lodówce). Szarlotkę piec na złoto około 40 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Łatwa szarlotka – dodatkowe informacje

1/ Żeby ciasto było bardziej kruche możemy użyć pół kostki smalcu i pół kostki margaryny.
2/ Do jabłek można dać 2 łyżki rodzynek.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łatwe ciasto na każdą okazję
Następny przepis: Łatwe gofry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode