Lastryko

Lastryko

Lastryko to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nieodłącznym składnikiem jest mięso – przeważnie wieprzowina – przyrządzane według specjalnej, sprawdzonej metody. Wersje tego przepisu są przeróżne: od bardziej skomplikowanych po te dla początkujących kucharzy. Bazując na warzywach, bulionie i przyprawach, lastryko jest danie sycące i pełne smaku. Każda wersja zachwyca smakiem i aromatem, a kiedy dodamy do tego chrupiące pieczywo, mamy gotowy, pyszny posiłek. Jak zrobić lastryko? Oczywiście, każdy kucharz ma swoje tajemnice, ale my postaramy się ułatwić Wam zadanie i podzielić się sprawdzonym przepisem. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki:

  • 0,5 litra kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 3 galaretki kolorowe
  • 3 szklanki wrzątku

Lastryko – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuszczamy, każdą w szklance wody i wlewamy do głębokich talerzy. Czekamy, aż porządnie stężeją.
  2. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątki i rozpuszczamy, żeby nie było grudek. Do gotującej kremówki, wlewamy delikatnie żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę stale mieszając. Studzimy.
  3. Stężone galaretki, kroimy w kostkę, wsypujemy do formy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Lastryko – dodatkowe informacje

U mnie mała keksówka, ale można też zrobić np. w pucharkach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Łasuch
Następny przepis: Latający Jakub

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode