Lastryko
Lastryko to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nieodłącznym składnikiem jest mięso – przeważnie wieprzowina – przyrządzane według specjalnej, sprawdzonej metody. Wersje tego przepisu są przeróżne: od bardziej skomplikowanych po te dla początkujących kucharzy. Bazując na warzywach, bulionie i przyprawach, lastryko jest danie sycące i pełne smaku. Każda wersja zachwyca smakiem i aromatem, a kiedy dodamy do tego chrupiące pieczywo, mamy gotowy, pyszny posiłek. Jak zrobić lastryko? Oczywiście, każdy kucharz ma swoje tajemnice, ale my postaramy się ułatwić Wam zadanie i podzielić się sprawdzonym przepisem. Zachęcamy do wypróbowania!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 litra kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 3 galaretki kolorowe
- 3 szklanki wrzątku
Lastryko – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuszczamy, każdą w szklance wody i wlewamy do głębokich talerzy. Czekamy, aż porządnie stężeją.
- Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątki i rozpuszczamy, żeby nie było grudek. Do gotującej kremówki, wlewamy delikatnie żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę stale mieszając. Studzimy.
- Stężone galaretki, kroimy w kostkę, wsypujemy do formy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Lastryko – dodatkowe informacje
U mnie mała keksówka, ale można też zrobić np. w pucharkach.