Lane kluski na mleku

Lane kluski na mleku

„Kluski lane na mleku” to tradycyjne polskie danie, które można podawać zarówno na słodko, jak i na ostro. To proste, ale zarazem smaczne jedzenie może być podawane jako przekąska, obiad, a nawet deser. Kluseczki na mleku cieszą się szczególnie dużym uznaniem wśród najmłodszych, chociaż dorośli również nie potrafią się im oprzeć. Piękno tych klusek polega na ich uniwersalności, gdyż smakują one wyśmienicie zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie różnych dodatków. Przekonajcie się sami, jak proste i szybkie jest ich przygotowanie. Zapraszamy do poznania przepisu na kluski lane na mleku.

Składniki:

  • 6-8 łyżek mąki pszennej
  • 3 jajka rozm. L
  • 1,5 l. mleka

Lane kluski na mleku – jak zrobić?

  1. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującego się mleka. Delikatnie mieszałam w tym czasie łyżką, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam na krótko całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.

Porady – dodatkowe informacje

* Ciasto nie może być za rzadkie, bo zagęści tylko mleko.

* Mieszać delikatnie ciasto w gotującym się mleku, bo im szybciej się miesza, to ciasto rozdrabnia się i nie uzyskamy kształtu lanych klusek.

* Ja lubię sól do takiej potrawy, jeśli ktoś lubi, może osłodzić.

* Ilość mąki zależy od wielkości jajek. Ja często gotuję z jajek wiejskich, a te bywają dużo większe niż ze sklepu. Średnio wypada 2 łyżki mąki na 1 jajko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: łamańce z makiem
Następny przepis: Lane kluseczki do zup

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode