Lane kluseczki do zup

Lane kluseczki do zup

Kluseczki do zupy, niewielkie, przyjemnie pulchne, podsuwają na myśl obraz domowej kuchni, pełnej ciepła i aromatów. Te małe można nazwać klejnotami kulinariów, są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo uniwersalne, bowiem doskonale komponują się z wieloma różnymi zupami, zarówno kremowymi, jak i tzw. „klarownymi”. Przepis na „Lane kluseczki do zup”, który tu prezentujemy, to klasyczne kluseczki, przygotowane z prostych składników, które mamy najczęściej w każdym domu. Są one niezwykle proste do wykonania, a ich delikatna, lekko chewy struktura sprawia, że stają się ulubionym dodatkiem do zup nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Spróbuj, a przekonasz się na własnej skórze!

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli

Lane kluseczki do zup – jak zrobić?

  1. 1.

    Jajka wbić do miski i energicznie roztrzepać dodać mąkę z solą i wymieszać na gładkie i jednolite ciasto konsystencji śmietany.

  2. 2.

    W garnku zagotować wodę i osolić na gotującą wlewać lejkiem ciasto i gotować na wolnym ogniu ok 2-3 minuty. Kluseczki przecedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Podajemy.

Lane kluseczki do zup – dodatkowe informacje

Kluseczki są świetnym dodatkiem do zup lub do sera białego z cukrem lub owocami.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lane kluski na mleku
Następny przepis: Langosze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode