Kwasówka - zupa wigilijna

Kwasówka – zupa wigilijna

Kwasówka – zupa wigilijna to tradycyjne danie kuchni śląskiej przygotowywane szczególnie na czas świąt Bożego Narodzenia. Ten aromatyczny wywar z kapuśniaku w charakterystyczny sposób łączy smaki kwaskowate i słodkie, stwarzając wyjątkowe doświadczenie kulinarne. Zupa ta jest doskonałym rozgrzewającym daniem na mroźne, zimowe dni. Przygotowanie kwasówki to swego rodzaju rytuał, który wiąże się z polską tradycją i kulturą. Każda rodzina ma swoją unikalną recepturę na tę zupę, lecz podstawowe składniki pozostają niezmienne – zakwas z kapusty, suszone grzyby, śliwki i wiele innych smakowitych dodatków. Kwasówka zupa to rzeczywiste święto dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 litr kwasu z kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 szklanka śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Kwasówka – zupa wigilijna – jak zrobić?

  1. Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Kwasówka – dodatkowe informacje

Kwasówkę można podawać z pieczywem i z ziemniakami gotowanymi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwaśnica na golonce wędzonej
Następny przepis: Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode