Kwaśnica na golonce wędzonej

Kwaśnica na golonce wędzonej

Kwaśnica na golonce wędzonej to prawdziwa perła smaku tradycyjnej kuchni góralskiej. Choć może wydawać się u nas nieco zapomnianym daniem, jest to soup-unicum, które bez wahania ustawia się w jednym szeregu z zupami takimi jak barszcz czy żurek. Bazą tej pochodzącej z Podhala potrawy jest kwas z kapusty, który jesienią zyskuje szczególnie głęboki bukiet aromatów. Pieczyste golonki wędzone, dodają zupie wyrazistego, mięsnego akcentu. To doskonałe połączenie kwaskowatego smaku kwasu z kapusty z pikantnymi, dymnymi nutami wędzonej golonki, które zapewniają Kwaśnicy na golonce wędzonej niepowtarzalny smak. Zachęcamy do wypróbowania tego niezwykłego przepisu!

Składniki:

  • 1 golonka wędzona
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 kostki rosołowe bulion warzywny
  • Vegeta/ pieprz
  • 1 łyżka magi
  • troszkę posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 2 łyżki smalcu (u mnie smalec swojski ze skwarkami)
  • 2 łyżki mąki

Kwaśnica na golonce wędzonej – jak zrobić?

  1. Do szybko waru (4,5l) daje golonkę i posiekaną drobno kapustę kiszoną. Daje przyprawy wraz z kostkami rosołowymi zalewam wodą ( w zależności od wielkości mięska) aby golonka w całkowicie została przykryta wodą, a nawet trochę więcej wody nie zaszkodzi. Zamykam szczelnie szybkowar i gotuje 35 min, odpuszczam ciśnienie.
  2. W miedzy czasie przygotowuje zasmażkę. Na patelni stopić smalczyk i podbić mąką zagotować i podlać wodą do uzyskania papkowatej konsystencji cały czas mieszając nie dopuścić do powstania „grudek”.
  3. Następnie zasmażką podbijamy zupę, zagotowujemy jeszcze doprawiamy Vegetą, pieprzem i magą. Na sam koniec dajemy posiekaną zieleninę.

Kwaśnica na golonce wędzonej – dodatkowe informacje

Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami pokrojonymi w kostkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kwaśnica po góralsku
Następny przepis: Kwasówka - zupa wigilijna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode