Kwaśnica galicyjska

Kwaśnica galicyjska

Kwaśnica galicyjska to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego główną rolę odgrywa dobrze przygotowana kapusta kiszona. Tradycyjny przepis przewiduje używanie mięsa baraniego, które dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. To danie jest symbolem widocznego wpływu góralskiej tradycji na kuchnię Galicji. Przygotowując tę potrawę, czuć, jak górskie powietrze miesza się z zapachem wolno gotującej się zupy. Kwaśnica na baraninie to propozycja dla tych, którzy cenią sobie autentyczność i głębię smaku. Niezwykła kombinacja składników pozwoli na stworzenie dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 6 żeberek
  • 300 g schabu
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziela angielskie
  • garść grzybów leśnych
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • 700 g kapusty kiszonej
  • 4 ziemniaki
  • dwie łyżki kaszy jaglanej

Kwaśnica galicyjska – jak zrobić?

  1. Do garnka wlewamy wodę dodajemy schab oraz żeberka, następnie dokładamy liście oraz ziela, gotujemy. Gdy mięso trochę zmięknie przekładamy kapustę kiszoną oraz pokrojone grzyby leśne. Gotujemy na małym ogniu.
  2. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Boczek kroimy drobno i podsmażamy na smalcu.
  4. Gdy mięso będzie odchodziło od kości wyciągamy i obieramy, schab kroimy i wrzucamy do zupy, dodajemy podsmażony boczek oraz kaszę jaglaną. Gotujemy na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki.
  5. Całość doprawiamy do smaku i podajemy z świeżym pieczywem.

Kwaśnica galicyjska – dodatkowe informacje

Grzyby można dodać mrożone lub świeże różne rodzaje np. koźlarz, borowik. Ja użyłam mrożonych.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa)
Następny przepis: kwaśnica po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode