Kwaśnica galicyjska
Kwaśnica galicyjska to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego główną rolę odgrywa dobrze przygotowana kapusta kiszona. Tradycyjny przepis przewiduje używanie mięsa baraniego, które dodaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. To danie jest symbolem widocznego wpływu góralskiej tradycji na kuchnię Galicji. Przygotowując tę potrawę, czuć, jak górskie powietrze miesza się z zapachem wolno gotującej się zupy. Kwaśnica na baraninie to propozycja dla tych, którzy cenią sobie autentyczność i głębię smaku. Niezwykła kombinacja składników pozwoli na stworzenie dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki:
- 4 litry wody
- 6 żeberek
- 300 g schabu
- 4 liście laurowe
- 6 ziela angielskie
- garść grzybów leśnych
- cebula
- łyżka smalcu
- 700 g kapusty kiszonej
- 4 ziemniaki
- dwie łyżki kaszy jaglanej
Kwaśnica galicyjska – jak zrobić?
- Do garnka wlewamy wodę dodajemy schab oraz żeberka, następnie dokładamy liście oraz ziela, gotujemy. Gdy mięso trochę zmięknie przekładamy kapustę kiszoną oraz pokrojone grzyby leśne. Gotujemy na małym ogniu.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości.
- Boczek kroimy drobno i podsmażamy na smalcu.
- Gdy mięso będzie odchodziło od kości wyciągamy i obieramy, schab kroimy i wrzucamy do zupy, dodajemy podsmażony boczek oraz kaszę jaglaną. Gotujemy na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki.
- Całość doprawiamy do smaku i podajemy z świeżym pieczywem.
Kwaśnica galicyjska – dodatkowe informacje
Grzyby można dodać mrożone lub świeże różne rodzaje np. koźlarz, borowik. Ja użyłam mrożonych.
Tagi
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kwasek - zupa z królika (wspomnienie z dzieciństwa)
Następny przepis: kwaśnica po góralsku