Kurczak w sosie pieczeniowym
Kurczak w sosie pieczeniowym to klasyczne, proste i pyszne danie na każdą okazję. Idealne na rodzinny obiad lub kolację przyjaciół, ale także na wykwintną kolację w dwoje. To danie charakteryzuje się głębią smaku, jaki daje sos pieczeniowy. Starannie wyselekcjonowane składniki sosu docierają do mięsa kurczaka, nadając mu delikatności i unikalnej nuty. Ta pasująca kompozycja to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Kurczak w sosie pieczeniowym z pewnością zachwyci wszystkich miłośników klasyki. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki, z nutą nowoczesności. Spróbuj tego przepisu i odkryj niezwykłą harmonię smaków.
Składniki:
- 5 udek lub pałeczek kurczaka
- 6 małych ziemniaków
- 1 marchewka
- 4 pieczarki
- koperek
- opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
- 200 ml wody
Kurczak w sosie pieczeniowym – jak zrobić?
- Mięso kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy według uznania i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do temp 185 stopni (bez termoobiegu).
- Warzywa myjemy. Ziemniaki i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki. Wszystko układamy w naczyniu z mięsem.
- Sos pieczeniowy ciemny rozrabiamy w 200 ml wody i zalewamy nim nasze danie oraz obsypujemy je posiekanym koperkiem.
- Całość przykrywamy i pieczemy przez 1h20 min. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć górę naczynia, aby danie było bardziej chrupiące.
Porady – dodatkowe informacje
Mięso będzie lepsze, gdy zamarynujemy je dzień wcześniej i zostawimy na noc w lodówce w przyprawach.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie miodowo-sojowym
Następny przepis: Kurczak w sosie ostrygowym