Kurczak w sosie pieczeniowym

Kurczak w sosie pieczeniowym

Kurczak w sosie pieczeniowym to klasyczne, proste i pyszne danie na każdą okazję. Idealne na rodzinny obiad lub kolację przyjaciół, ale także na wykwintną kolację w dwoje. To danie charakteryzuje się głębią smaku, jaki daje sos pieczeniowy. Starannie wyselekcjonowane składniki sosu docierają do mięsa kurczaka, nadając mu delikatności i unikalnej nuty. Ta pasująca kompozycja to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Kurczak w sosie pieczeniowym z pewnością zachwyci wszystkich miłośników klasyki. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki, z nutą nowoczesności. Spróbuj tego przepisu i odkryj niezwykłą harmonię smaków.

Składniki:

  • 5 udek lub pałeczek kurczaka
  • 6 małych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 4 pieczarki
  • koperek
  • opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • 200 ml wody

Kurczak w sosie pieczeniowym – jak zrobić?

  1. Mięso kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy według uznania i układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do temp 185 stopni (bez termoobiegu).
  2. Warzywa myjemy. Ziemniaki i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki. Wszystko układamy w naczyniu z mięsem.
  3. Sos pieczeniowy ciemny rozrabiamy w 200 ml wody i zalewamy nim nasze danie oraz obsypujemy je posiekanym koperkiem.
  4. Całość przykrywamy i pieczemy przez 1h20 min. Pod koniec pieczenia możemy zdjąć górę naczynia, aby danie było bardziej chrupiące.

Porady – dodatkowe informacje

Mięso będzie lepsze, gdy zamarynujemy je dzień wcześniej i zostawimy na noc w lodówce w przyprawach.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak w sosie miodowo-sojowym
Następny przepis: Kurczak w sosie ostrygowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode