Kurczak w sosie ostrygowym
W kuchni azjatyckiej sos ostrygowy pełni niezwykle istotną rolę, dodając potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jednym z przepisów, w którym odgrywa główną rolę jest kurczak w sosie ostrygowym. Jest to daniem przede wszystkim prostym, ale również wyrazistym i sycącym. Kurczak dzięki marynacie z sosu ostrygowego nabiera niezwykłego smaku i aromatu. Dodatki w postaci warzyw, przypraw i aromatycznegóż ryżu dopełniają całość, tworząc danie, które zachwyca swoją orientalną nutą. Taki przepis to doskonały pomysł na odmienienie codziennego menu i wprowadzenie do niego trochę egzotyki.
Składniki:
- 300 gramów filetu z kurczaka
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
- 0,5 czerwonej papryki
- olej do smażenia
- 2 gałązki dymki
- 6 łyżek sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1/3 opakowania grzybów mun
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/4 małej puszki pędów bambusa
- 0,5 opakowania makaronu chow mein
Kurczak w sosie ostrygowym – jak zrobić?
- Grzyby i makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Filet kroimy w kostkę. Z cukru, sosu sojowego, octu ryżowego, mąki kukurydzianej i imbiru robimy marynatę i dodajemy do kurczaka. Odstawiamy na 15 minut.
- Pędy bambusa przez chwilę moczymy we wrzątku i odcedzamy.
- Na mocno rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy dwie minuty na dużym ogniu, stale mieszając.
- Dodajemy paprykę, grzyby mun i pędy bambusa. Smażymy chwilę i dodajemy sos ostrygowy.
- Na końcu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Kurczak w sosie ostrygowym – dodatkowe informacje
Do smażenia użyłam oleju sezamowego.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie pieczeniowym
Następny przepis: Kurczak w sosie pesto