Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym
Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym to przepis, który zachwyci każdego miłośnika obfitych, kremowych sosów. Ten smaczny i sycący danie możemy przyrządzić na obiad czy kolację dla całej rodziny lub na specjalną okazję. Pyszny, soczysty kurczak obtoczony w wyjątkowo kremowym sosie majonezowym i śmietanowym to połączenie, które z całą pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienia. Eleganckie i wykwintne, ale zarazem łatwe do przygotowania, to danie stanie się nieodłącznym elementem Twojego repertuaru kulinarnego. Zamień zwyczajny obiad w coś niezwykłego dzięki temu pysznemu przepisowi.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 40 dag pieczarek
- 1 średni majonez
- śmietana 30%
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Vegeta
Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pierś pokroić na nie za duże plastry i podsmażyć je trochę w garnku z olejem. W między czasie na patelni podsmażyć pokrojone w plastry pieczarki. Do kurczaka wsypać ok. 1 łyżeczki Vegety, szczyptę soli oraz pieprzu. Podsmażone pieczarki wsypać do garnka z kurczakiem i dusić ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Odlać tłuszcz (żeby się nie zważyło). Dodać majonez tak, aby mięso było prawie całe zakryte i dolać pół kubka śmietanki, aby powstał sos.
Słowa kluczowe: kurczak w sosie majonezowym
Kurczak w sosie majonezowo-śmietanowym – dodatkowe informacje
Doprawić należy według swojego uznania
Tagi
Piotr Zieliński
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak w sosie imbirowym
Następny przepis: Kurczak w sosie mandarynkowym