Kurczak pieczony na puszce piwa
Kurczak pieczony na puszce piwa to wyjątkowy przepis, który urozmaici każde wydarzenie. To oryginalna i zarazem nieskomplikowana potrawa, którą jesteśmy w stanie przygotować w naszych domowych warunkach. Sekretem przyrządzania tego kurczaka jest sam sposób pieczenia oraz zastosowanie puszki piwa, która nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Taka metoda pieczenia sprawia, że kurczak jest soczysty i delikatny z chrupiącą skórką. Ten nietypowy sposób grillowania to prawdziwa gratka dla miłośników kulinarnych nowości. Bez względu na okazję, kurczak pieczony na puszce piwa na pewno zachwyci każdego.
Składniki:
- 1 x 1,5 kg kurczak – u mnie kukurydziany
- oliwa z oliwek
- 330 ml puszka piwa
- 2 łyżki sosu barbecue
- świeże czerwone chilli drobno posiekane
- 1 pęczek dymki, pociętej
- ½ pęczek świeżej kolendry
- pasta do smarowania
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1-2 suszone czerwone chilli
- 1 łyżeczka soli morskiej czubate
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1 łyżka brązowego cukru
Kurczak pieczony na puszce piwa – jak zrobić?
- 1 Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu. Kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać pastą i używając rąk dokładnie i równomiernie rozprowadzić przyprawy na zewnątrz i wewnątrz kurczaka.
- 2. Otworzyć piwo, odlać około dwóch trzecich. Ostrożnie nałożyć kurczaka na puszkę będzie wyglądał jakby na niej siedział. Umieścić puszkę z kurczakiem na tacy do pieczenia (dałam ceramiczną formę do tarty), a następnie umieścić w piecu i piec przez około 1 godzinę 10 minut, lub do momentu aż kurczak będzie złoty i dobrze upieczony. Aby sprawdzić czy mięso jest już dobre, należy włożyć nóż w najgrubszą część uda – soki które wypłyną powinny być jasne.
- 3. Upieczonego kurczaka posmarować całego sosem barbecue, a następnie wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy skórka będzie ciemna i trochę lepka. W międzyczasie drobno pokroić chili i dymki i przygotować liście kolendry. Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika, ostrożnie usunąć i wyrzucić puszkę, a następnie podzielić ptaka, posypać chilli, dymką i kolendrą. Podawać! Smacznego!
Słowa kluczowe: kurczak na piwie puszka, kurczak na puszce piwa
Porady – dodatkowe informacje
Miałam kłopot z puszką od piwa. Nie mogłam dostać piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej kurczakiem nie mieściła się w piekarniku! Skończyło się przelaniem piwa do puszki po coli.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak nadziewany kaszą i grzybami
Następny przepis: Kurczak pieczony na kiszonej kapuście