Kurczak nadziewany kaszą i grzybami

Kurczak nadziewany kaszą i grzybami

Jednym z ulubionych dań wielu rodzin jest kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami. Dzięki swoim uniwersalnym smakom oraz starannemu przyrządzaniu, niewątpliwie zasługuje on na swoje prestiżowe miejsce wśród innych. Składniki kurczaka nadziewanego są wyjątkowo proste i łatwo dostępne, co jednak nie umniejsza elegancji i wyrafinowania tego dnia. Kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami to perfekcyjne połączenie delikatnego mięsa z aromatycznymi grzybami i puszystą kaszą. To danie będzie smakować zarówno miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni, jak i tym, którzy cenią sobie eksperymentowanie w kuchni. Jest to bez wątpienia obiad, który zadowoli wszystkich domowników.

Składniki:

  • 1 kurczak (około 1,5 kg)
  • 1 woreczek kaszy (100g)
  • około 30 g suszonych grzybów (ewentualnie pieczarki)
  • 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, majeranek, czosnek (3-4 ząbki), natka pietruszki (około pół pęczka)

Kurczak nadziewany kaszą i grzybami – jak zrobić?

  1. Kaszę ugotować, grzyby suszone namoczyć i ugotować. Wystudzone pokroić na około 1 cm kawałki. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzyby, chwilę smażyć. Dodać kaszę, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Dodać surowe jajko i około pół pęczka posiekanej natki pietruszki. Kurczaka umyć i osuszyć. Dokładnie natrzeć mięso przyprawami i czosnkiem w środku i na zewnątrz. Napełnić przygotowanym farszem. Zszyć kurczaka. Na dno brytfanny rozłożyć dwie łyżki masła. Ułożyć kurczaka, piec pod przykryciem 1 godz 30 min w temperaturze 180ºC.

Słowa kluczowe: kurczak faszerowany kaszą i pieczarkami, kurczak nadziewany kaszą

Kurczak nadziewany kaszą i grzybami – dodatkowe informacje

Podawać z ulubioną surówką.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak nabity w butelkę
Następny przepis: Kurczak pieczony na puszce piwa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode